Deckarfilmtips, 50-tal del 1

När det gäller kriminalfilmer så domineras 50-talet av Alfred Hitchcock som gör inte mindre än 11 filmer under 50-talet. Flera av dem är bra men 2 av dem vill jag verkligen rekommendera.

1. Studie i brott (Vertigo) 1958
Scottie (James Stewart) spelar en polis som har blivit tvungen att sluta i poliskåren efter ett trauma då han också blir extremt höjdrädd. En gammal skolkamrat till honom söker upp honom och ber honom att skugga sin fru som han misstänker håller på att bli galen. Han åtar sig uppdraget och följer efter frun som mycket riktigt beter sig underligt hon verkar besatt av en kvinna som levde på 1800-talet och som tog livet av sig. Mer tänker jag inte avslöja…. Njut även av musiken som är gjort av Bernard Herman

2. I sista minuten (North By Northwest) 1959
Det här är en av mina absoluta favoriter bland Hitchcocks filmer.
Reklammannen Roger Thornhill (Cary Grant) blir av misstag tagen för en agent och kidnappas av en kriminell organisation. De vill ha information av honom vilket han naturligtvis inte kan ge. Inte nog med det efter att nätt och jämt ha undkommit ligan så blir han omedelbart oskyldigt misstänkt för att ha mördat en FN tjänsteman och helt plötsligt är han USAs mest jagade man, jagad av både polis och den farliga ligan. På ett tåg träffar han en vacker ung dam som blir hans följeslagare.

Filmen är ett klassiskt exempel på hur Hitchcock gillar att sätta sina karaktärer i kniviga och utsatta situationer där de får klara sig helt själva. Två scener tillhör filmhistoriens absoluta klassiker.  En är när Cary Grant står mitt bland majsfält och man ser ett flygplan långt borta. Den andra scenen är vid Mount Rushmore där Cary Grant blir jagad vid de uthuggna presidenterna.

Se nu till att njut av de sista vinterkvällarna med en filt i soffan innan vårsolen tar över!

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv och märkt , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.