Deckaräventyr i Kenya

SolensSistaStraler_rambeJag skäms… Jag fick ett exemplar av trevliga Lars Rambe på bokmässan (september) men den försvann i bokhögarna och det blev inte tid att läsa den förrän 2016… Men det visade sig att det var en oväntat trevlig överraskning!

Solens sista strålar

Per Strand blir erbjuden en tjänst inom polisen i Nairobi och tar chansen. Livet i Nairobi bjuder på många kontraster. Här finns skönhet men också korruption. På plats lär han känna polisen David Lokot som gräver i ett fall som många av hans kollegor helst vill att han ska begrava. Per och David finner varandra och hittar en koppling till Sverige genom terrororganisationen al-Shabaab.

Rätt blandning

För mig var det här en lyckad blandning av äventyr, realism, spännande nytt land och intressanta karaktärer. Ibland så är huvudkaraktärerna för likt actionhjältar vilket gör dem mindre trovärdiga och ibland så blir de bara för trista och vardagliga. Jag älskar att Rambes karaktärer är normala människor som gör lite vågade val. Till exempel ta ett utlandsjobb och släpa med hela familjen. Vågat och spännande men inte ouppnåeligt. Dessutom så känns temat med terrorism otäckt nära…

Tummen upp för den här boken och jag läser gärna Rambes nästa bok!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.