Copper

I fredags hade TV-serien Copper premiär i Sverige. Serien är tillverkad av BBC America. Avsnitt 1 är tillgängligt på svtplay fram till fredag.

 

Historisk kriminalserie

Serien utspelar sig i New Yorks slumområde Five points på 1860-talet. Huvudpersonen är polisen Kevin Corcoran som tillsammans med ett par medarbetare, varav en svart rättsläkare, löser olika fall. Redan i första avsnittet så bäddas det för en del intressanta intriger som vi säkerligen kommer få ta del av under seriens gång. Vi får veta att Corcorans dotter har dött, att hans fru är försvunnen och att hans överordnade definitivt är korrumperade. Dessutom så finns det några vita rika män som styr och ställer i staden som kommer undan med allt möjligt. Gissningsvis kommer Corcoran få ta till halvolagliga medel för att, så småningom, kunna sätta dit dem. Eller åtminstone jävlas med dem. Jag är definitivt fast!

Five Points

Det är inte första gången slumområdet Five Points figurerar i böcker och filmer. Sjukdomar, fattigdom, bordeller, och rasbråk mellan irländare och svarta gör det lätt att hitta intressanta ämnen och teman. Gangs of New York utspelar sig i Five points (en rätt usel film men temat är bra) och i höstas läste jag New Yorks gudar av Lyndsay Faye. Den påminner väldigt mycket om den här serien, speciellt det här avsnittet som handlar om utnyttjande av barn. Man undrar nästan vem som har kopierat vem. Gillar ni serien kan jag definitivt rekommendera den boken.

 

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.