Careless in Red

(Stråk av rött) Elizabeth George. Äntligen, äntligen klar! Vilket företag denna bok har varit för mig, jag har hållit på över en månad och har under tiden läst två andra böcker, stickat en halv sjal, pluggat plus skrivit min sista tenta, börjat med uppsatsen samt tagit hand om allt det där andra som man alltid måste göra…

Hur kan det ha gått så långsamt trots att George är en av mina favoritdeckarförfattare? Jag kan väl börja med att säga att jag inte tycker det här är en av de starkare böckerna i serien, och om det inte vore för att jag följer Havers och Lynley som en såpa i bokform hade jag nog varit riktigt besviken. Tyvärr känns det som att George valt att berätta lite grann om för många olika människor men inte nog om någon. Det resulterar i att livsödena inte känns särskilt fängslande (man bryr sig helt enkelt inte tillräckligt om karaktärerna som man inte känner sedan tidigare böcker) och de är dessutom irrelevanta för historien till största delen.

Vidare är det ett himla beskrivande av omgivningarna, surfare och surfmiljön i Cornwall, något som i små doser är intressant men som åtminstone jag upplever återkommer för många gånger under bokens gång. Jag vill helt enkelt ha mer personlighet och mer action – det är vad jag förväntar mig av Elizabeth George!

9 svar på ”Careless in Red

 1. Det var ju lite tråkigt att du kände så. Ungefär samma känsla får jag när jag läser Patricia Cornwell, hade det inte varit för att jag följt karaktärerna under så lång tid så hade historierna inte fängslat mig längre. Men jag kommer med all säkerhet läsa Carless in red i alla fall. Men först har jag ett par äldre Lynley-Havers-deckare att ta mig igenom.

 2. Jag tycker likadant med Patricia Cornwell! Sedan är det svårt att bedöma en bok av en författare man verkligen gillar objektivt, det är lätt att man blir orättvis för att man har för höga förväntningar. Och den ÄR inte dålig, bara att jag ville ha… Lite mer?

 3. Jag har också gillat George, men när jag fick i händerna hennes ”What came before he shot her” tappade jag gnistan. Inte för att boken var dåligt, historien seg, nej- som alltid läser jag på originalspråk, och den här är skriven till 50% på slang! Inte svårläst i avseende svårt att begripa, nej, men eländigt att hålla intresset igång vad gäller den röda tråden och händelserna. Det hade varit ok med en och annan dialogsekvens på cockney, men ALLA?!
  Det satte punkt för mitt förhållande till George.

 4. Helt mystiskt har min sista kommentar försvunnit, men jag skrev ungefär: Jag gillade faktiskt What Came Before He Shot Her, den var helt klart annorlunda från de andra men jag gillade den. Däremot höll jag på att helt sluta läsa George efter A Place of Hiding, jag undrar verkligen vad som hände i den boken..

 5. Jessica: Det var nog jag som råkade radera din kommentar när jag höll på att rensa bort spam igår… sorry.

 6. Jag har köpt två eller tre av hennes böcker men har ännu inte läst ut en enda. Jag har börjat att läsa dem ett par gånger, men jag tycker de är för sega i början. Vilken av hennes böker tyker ni man ska börja med att läsa? (är alla en och samma serie?)

 7. Böckerna om Lynley och Havers är en serie (finns några andra också, har jag för mig – det är så länge sedan jag började läsa George att jag har dålig koll på de äldsta nu) så dem bör du definitivt läsa i kronologisk ordning om du är intresserad av de personliga historierna som inte har så mycket med brotten att göra.

  Har dock för mig att det är tidsmässigt fel i typ första och andra boken så dessa bör man slänga om, men är inte säker – någon annan som minns/vet?

Kommentarer är stängda.