Storm Front och The Dresden Files

Storm Front är Jim Butchers första bok om detektiven/magikern Harry Dresden. Jim är en väldigt produktiv herre och har sedan 2000 (då Storm Front kom ut) skrivit hela 11 böcker i denna serie. Det skulle inte förvåna mig om han skrev minst 11 till, detta då den första delen verkligen kändes som en inledning på en lång serie.

Grundhandlingen är denna:

Harry är Chicagos enda ”öppna” trollkarl (han står till och med listad i Gula sidorna under Trollkarl). Harry brukar dessutom extraknäcka som konsult åt polisen i deras lite mystiska fall.

Till sin hjälp har Harry diverse magiska föremål i form av bland annat en hockeyklubba (!) Han har dessutom Bob, en ande/spöke som för alltid är inlåst i sitt eget kranium.

Storm Front är i mitt tycke en TV-serie i bokform. Den är skriven som en amerikansk kioskdeckare (med bland annat berättande monologer) men innehåller allt från älvor (eller hur man nu ska översätta faeries) till vampyrer och magiska råd som styr och ställer.

Jag gillade verkligen Storm Front, men jag hade önskat att den var skriven i tredje person och att han hade dragit ned lite på de ”magiska” inslagen. Gillar man fantasy och deckare är denna bok verkligen ett måste!

Bokserien har även gett upphov till tv-serien The Dresden Files (som dessvärre bara överlevde en säsong). TV-serien är ok, men lider av en alldeles för låg budget och det faktum att de magiska inslagen helt tar över och gör flertalet scener lite löjliga. Hade de bara pungat ut med lite mer pengar och dessutom koncentrerat sig lite mer på det vardagliga (och sett de magiska som en krydda istället för en basingrediens) Hade faktiskt TV-serien kunnat bli ännu bättre än böckerna.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Film/Tv, Recension av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.