Bonus för Wallander-älskare

Va? tog inte serien slut med ”Den orolige mannen”?

Jo. Det gjorde den. Så här ligger det till. I slutet på augusti släpps ”Handen” av Henning Mankell. 122 sidor av boken består av berättelsen ”Handen” som Mankell skrev på beställning för Holländsk publik för flera år sedan. Berättelsen utspelar sig 2002 vilket i  Wallander-tid innebär innan ”Den orolige mannen”. Då Handen redan var skriven, men aldrig utgiven i Sverige, och ett register över Wallanderböckerna och den världen var planerad lades berättelsen in i boken tillsammans med info och fakta om Wallanders värld. 

Handen

Jag har alltid haft svårt för noveller eller kortare berättelser. Man hinner inte komma in i handlingen förrän det är slut. Förklaringarna till varför personer handlar som de gör hinner inte etableras och vändningarna spänningsmässigt känns för långsökta. Det här är inget undantag. Storyn blir helt enkelt lite för tunn. Wallander får ett erbjudande om ett hus på landet och åker dit för att titta. På plats råkar han snubbla över en hand som sticker upp ur marken. Det visar sig vara två lik som är nedgrävda i trädgården och Wallanders dröm om ett hus på landet försvinner lika snabbt som en mordutredning startar. Liken visar sig ha legat i jorden 50 år och Kurt och hans kollegor får gräva i det förflutna för att hitta mördaren.

En komplettering till Wallander-samlingen

Jag blev lite besviken när jag förstod att det inte var en normaltjock deckare även om jag kan förstå vitsen med boken. Mankell berättar hur böckerna blev till, hur det började och slutade. Han berättar också lite mer ingående om Wallanders familj, kollegor och vänner. Halva boken består av ett register med alla karaktärer som är med eller nämns i böckerna, platser som förekommer i böckerna, Wallanders favoriter, och namn på alla kulturella yttranden i böckerna. Till exempel:

Person: Dulce da Silva, Carmen – Gift med Alfred Harderberg i början på 1980-talet. 4
Siffran på slutet visar vilken eller vilka böcker personen är med. Nr 4 är ”Mannen som log”.

Plats: Backåkra – Wallander sätter sig på en stenarna i stenringen på höjden och blickar ut över havet. 1.

Wallanders favoriter – Wilder, Billy. I hetaste laget är en av Wallanders och Monas favoritfilmer. 11.

Boken är ett måste för alla de som har alla 11 böckerna i bokhyllan. Har man det vill man säkert gärna ha den här också.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.