Bokrean

Nyss hemkommen från bokrean. Jag köpte en bok som nog alla i hela Sverige har läst vi det här laget utom jag (Hypnotisören) och en Simon Kernick bok, vilket också var på tiden! Hypnotisören har ju minst sagt fått blandad kritik här på deckarhuset så vi får se vilka jag instämmer med.

Jag tycker nog rean var lite tunn på deckare, Bokia vann med hästlängder före Akademibokhandeln som hade jättefå deckare. Sen slog det mig att det saknas en bok som borde skrivas och det är en bok typ ”Vem är vem i deckarvärlden” Det finns faktiskt en hel del facklitteratur om deckare/kriminalromaner. Du kan hitta massor om pusseldeckaren, den hårdkokta deckaren och polisromanen men desto mindre om de nya genrer och stilar som blossat upp på senare år och få böcker om genren som är mer övergripande och skapad för allmänheten. Per Olaisen kom ut med en bok som funkar utmärkt för allmänheten för några år sen men den känns faktiskt redan rätt omodern, inte minst med alla kriminalserier på TV som påverkar och utvecklar genren litterärt.

I helgen hittade jag en lista , skriven av engelska tidningen Telegraph, med 50 kriminalromaner man bör ha läst innan man dör. Listan är visserligen från 2008 men ändå aktuell. Som väntat är många av dem äldre och antingen från USA eller Europa. Det beror naturligtvis på att deckaren uppkom och utvecklades i dessa delar av världen, jag gissar och hoppas att om några år så är den listan utökad med författare från fler kontinenter, det händer spännande grejer på deckarfronten runtom i världen! Nu gäller det bara att det översätts också. Jag är jättenyfiken på He Jiahong, en kinesisk deckarförfattare och proffesor i juridik som endast är översatt till franska än så länge. Det finns även flera japanska deckarförfattare som verkar spännande bl.a Shizuko Natsuki som finns översatt till engelska men som inte riktigt verkar ha hittat till Sverige än.

Har ni fyndat något på rean?

Detta inlägg är publicerat under Allmänt, Böcker och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.