Bokbord som egengjord julklapp?

Så här i jultider kan det vara svårt att komma på vad man ska ge folk i julklapp. Här kommer ett förslag som visserligen inte är det allra enklaste men gillar du att ge bort egenproducerade julklappar kommer det här garanterat imponera!

 

Efter att jag skrev ett inlägg om bokkonst (Passar som julpynt om man sätter i en ljusslinga) fick vi in ett tips från Olle Bäckstrom som arbetar på Sambiblioteket i Härnösand. Han har skapat ett bokbord och ett bokträd! Visst är de fina? Jag funderar själv på att göra ett bord fast ett pelarbord som är lite mindre med en stapel av böcker som ben.

Beskrivning från Olle

Till bokbordet gjorde jag en bottencirkel av tre lager omlottliggande träbitar som jag sågade med geringssåg. Fäste ihop de tre lagren med skruvar. Kom inte ihåg vilken vinkel jag hade.  Längden och vinkeln beror ju på hur stor ringen ska vara. Man kan ju också tänka sig att såga ut en cirkel ur en plywoodskiva. Jag satte hjul under ringen. Böckerna har jag limmat omlott med trälim och ovanpå lagt på en  plywoodskiva som jag sågat.  Jag fästade också ett antal långa skruvar genom skivan och ett antal lager av böcker för att få bättre stadga. Bokframsidebitarna är limmade med trälim direkt på skivan och mellanrummen är tätade med byggakryl. Sedan är allt lackat ett antal gånger.

 

Bokträdet är samma princip: Sågade trädets form ur plywoodskiva, Hyllorna är fästade med plugg, stammen och grenar målat med brunt, hoppade över byggakrylen. En kollega målade löv. Tänkte först göra löv av gröna bokfrasidor, men allt tar ju tid.  Har dessutom ny bokhylla på G…

Material

Böcker – Är idag lätt att få tag på. Antingen har du massa böcker själv du vill bli av med eller så går du till ett bibliotek och frågar när de gallrar böcker nästa gång. De kan säkert lägga undan till dig. Annars kostar böcker en spottstyver på till exempel myrornas loppisar mm.
Trälim
Byggakryl
Tre träbitar till ”ram”
Skruvar
Hyllplan
Eventuellt hjul till bordet
Plywood-skiva till bord och träd
Genomskinlig lackfärg
Grön färg till trädets ”löv”
Brun färg till trädets stam

Verktyg:

Geringssåg
Pensel för lackering
Kniv eller liknande för att skära ut bokframsidebitarna (mosaiken)
Med reservation för att jag kan ha missat något…

 

Vi tackar Olle för tipset!

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade och märkt , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.