Bilderbergmötet av Anders Jallai

Det blev en fortsättning på serien om före detta underrättelseoperatören Anton Modin trots allt. Han är tillbaka i en fjärde thriller som utspelar sig i det lilla fiskesamhället där Anton Modin bor. Som vanligt blandar Jallai fakta och fiktion, och den här boken är om möjligt ännu mer kontroversiell.

Bilderbergmötet

Midsommarhelgen närmar sig i Anton Modins kustsamhälle. Istället för de vanliga semesterfirarna syns Säpo och utländska säkerhetstjänster på orten. Den mäktiga Bilderberggruppens årliga toppmöte ska hållas på hotellet som stängs för allmänheten och media vet ingenting. Vad är det som är så hemligt? Och styrs världen egentligen av denna grupp? Mot sin vilja dras Anton Modin in i händelserna då mötet hotas av en terrorgrupp.

Reklamfilm upprör

Jallai hamnade också i hetluften på grund av reklamfilmen för boken där utrikesminister Carl Bildt blir skjuten. Själv säger han att han ville gestalta boken som den är: ”en blandning av fakta och fiktion. Dessutom är scenen tagen ur boken.”

Bästa hittills?

Jallai säger själv att ”det här är förmodligen min bästa bok hittills.” Jag håller inte med, utan tyckte de tre första böckerna, Spionen på FRA, Landsförrädaren, och Natoagenten, var bättre, mer genomarbetade och framför allt mer spännande. Det är få kvinnor i boken och då de förekommer är de inte sällan sexobjekt. Bilderbergmötet är skriven av en man, om män, för män och då är ju jag fel målgrupp.