Bibliotekstjuven

Ni har väl inte missat SVTs miniserie Bibliotekstjuven? Om inte så finns de två första avsnittet på SVTPlay. Sista delen går nästa onsdag kl. 21:00 på Kanal 1. Huvudrollen innehas av Gustaf Skarsgård. 

                                         
                                          Foto: Sveriges Television 

Handling
 
John arbetar på kungliga biblioteket i Stockholm där han har avancerat ganska snabbt. Vad ingen vet är att han har stulit värdefulla böcker och sålt dem. Från början så är det bara ett ”lån” men han blir snabbt beroende av pengarna han tjänar och det blir en ond spiral. John måste nu ljuga för både familj och kollegor. När biblioteket upptäcker stölderna tillsätter de en anonym liten grupp av kvinnor som ska försöka avslöja tjuven. 

  

Baserad på en sann historia 

Jag måste ha missat det när det väl hände men serien bygger på en sann berättelse om en man med en hög position som arbetade på kungliga biblioteket. 2004 greps han av polisen. Mannen släpps fri i väntan på rättegång och då tar han sitt liv genom att skära upp handlederna och kapa gasledningen till spisen. Han och lägenheten sprängs. Verkligheten är fascinerande i det här fallet. Journalisten Jesper Huor gjorde en dokumentär om mannen 2008 det finns även i reportageform

  

Vad drev mannen bakom stölderna? 

Mannen var uppenbarligen inte den typiske kriminella utan en välrespekterad man med ett bra arbete. Vad får honom att stjäla dessa böcker och sedan ta sitt eget liv? Jo, ser man/läser man Huors dokumentär/reportage så finns det en del förklaringar. Mannen växte upp i ett småborgerligt samhälle med en del rika vänner. Hans egen familj var emellertid inte rik något som inte hindrade honom från att leva som om han vore rik. Så småningom byter mannen namn från ett Svensson namn till ett finare. Senare i livet söker han en professur som han inte får trots flera överklaganden och man kan ana en viss bitterhet. Mannen gifter sig men när de skiljer sig berättar han det endast för de allra närmsta vännerna. Han hade en livsstil som låg över hans finansiella situation. Allt tyder på en man där status och yta betyder allt och som tycker att han hela tiden förtjänar mer. När han väl blir avslöjad rämnar hans värld och han ser ingen annan utväg än självmord. Tragiskt men oerhört fascinerande. En ren guldgruva för producenter och manusskrivande. 

Recension av serien kommer när den är avslutad.

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.