Årskrönika 2010: Sara

Sitter i soffan och funderar över året som har gått. Här är några reflektioner och tankar.

Trender under året

1.Tack vare Stieg Larsson så har Sverige blivit känd som ett ”Deckarland”. Svenska deckarförfattare jagas av utländska förlag vilket naturligtvis är jättekul. MEN det finns risker med det. Något Håkan Nesser varnar för. 

2.
Övernaturliga inslag verkar vara en trend det här året. Åsa Schwarz bok Nefilim är ett exempel på det.

3.Tuffa kvinnliga karaktärer har kommit som brev på posten efter Lisbeth Salander. Jag har redan hunnit bli lite less på det…. Trots det så föredrar jag den typen före den hjälplösa kvinnotypen. En annan trend är barn… En roman lanserades som den nya gravidthrillern!… Suck säger jag.

4.Överskridande kriminalgenrer – Det vill säga det skrivs knappt några renodlade polisromaner eller pusseldeckare längre. Vad är då en renodlad polisroman egentligen? Jo det finns tydliga regler för det och 2011 tänker jag ha en serie om kriminalgenrer för att reda ut de smått förvirrade begrepp och sub-genrer som finns inom deckarvärlden.


Bästa läsupplevelser under året

Här får det blir två och då väljer jag. Qui Xiaolongs En röd hjältinnas död. Den är varken är svensk eller ny men gav mig en otroligt fascinerande inblick i det kinesiska samhället. Den andra läsupplevelsen är egentligen en hel serie och det är fransmannens  Jean-François Parots historiska kriminalserie om Nicolas Le Floch. Det är ett måste för den som gillar historia och en fröjd att läsa både på grund av fantastiska miljö- och historieskildringar men också för ett vackert språk och spännande intriger som för tankarna till De tre musketörerna och Greven av Monte Christo.


Bästa TV-kriminalserie

Jag älskade Lynda La Plantes serie om Anna Travisvilket inte är så konstigt för La Plante har gjort andra mästerverk som i Mördarens spår med Helen Mirren i huvudrollen.


Bästa Svenska deckare

Jag tycker att Grebe/Träffs deckare är riktiga höjdare och deras senaste roman Bittrare än döden förtjänade faktiskt att få svenska deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman före Leif GW Perssons Den döende detektiven. Intervju med systrarna kommer inom kort och det kommer att bli en videointervju!


Bästa deckardebut

Jag blev riktigt förtjust i rättsläkaren Elias Palms debutdeckare Corpus Delicti. Jag tyckte den var elegant, smart och hade både sköna karaktärer och ett fint språk. Notera dock att jag inte har läst Anders De La Mottes Geim än som alla andra här på huset hyllar.


Mest hypad

Jan Wallentins Strindbergs stjärna… Det är sällan bra när böcker hypas så här mycket. Så har Strindbergs stjärna också fått minst sagt blandad kritik…

Kriminalfilmer

Jag tycker det har varit lite sisådär med kriminalfilmer det här året. De två största och bästa filmerna hade båda Leonardo Di Caprio i huvudrollen. Shutter Island och Inception.

Intervjuer

Det här året tycker jag själv att vi har lyckats riktigt bra med våra intervjuer. Mi lyckades få ett samtal med Alexander McCall Smith på bokmässan i Göteborg! Själv är jag rätt nöjd över att ha få intervjuat veteranden Sara Paretsky och Johan Theorin som för övrigt är en mycket trevlig person!


Förhoppningar för 2011
– Att ännu fler läsare upptäcker Deckarhuset och TheCrimeHouse.
– Att det skapas fler TV-kriminalserier som inte bygger på redan skrivna deckare. Jag tyckerdet är dags för lite kreativitet och inte bara säkra kort!
– Att vi får några riktigt bra intervjuer med spännande författare.
– Att man översätter fler deckare från andra länder och kontinenter.
– Att jag får många sköna läsupplevelser.


Håll ögonen öppna för….
.

…en serie om de olika kriminalgenrerna och dess regler och icke-regler.
….videointervjuer
…nya bokcirklar
….fler tävlingar
….recensioner av de senaste böckerna

Gott nytt år!

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.