Arnaldur Indriðason: Den kalla elden

 

Populär serie

Det här var första gången jag läste något av den isländska författaren Arnaldur Indriðason. Det finns 12 böcker i serien om polisen Erlendur och hans kollegor. Böckerna är mycket populära. Han har vunnit flera stora internationella priser för sina böcker och är utgiven i många länder. Det här är den 11 boken i serien. 

Handling

Erlendur återvänder till sitt barndomshem i en avlägsen del av Island. Han fängslas av historien om kvinnan som försvann spårlöst samma kväll en grupp brittiska soldater irrade bort sig i bergen vid fjordarna. Erlendur börjar söka i det förflutna för att hitta spår efter kvinnan samtidigt som han bearbetar sorgen och smärtan över hans egen bror som också försvann i bergen under en storm.

Nordisk melankoli

Nordiska deckare är kända för att vara melankoliska och att ha ensamma och olyckliga huvudpersoner. Exemplen är otaliga. Sjöwall/Wahlöö, Mankell, Åsa Larsson mm. Jag har lite svårt för det om det går till överdrift, speciellt om man desssutom lägger till ett ödsligt landskap. Arnaldur Indriðason böcker använder sig av alla dessa grepp till max!  Trots att jag tycker att språket är vackert och det finns något vackert i allt det sorgsna så är det här inget för mig, det är helt enkelt för dystert och deprimerande för min smak. Men så är några av mina favoritdeckare italienska med livfulla karaktärer och soliga piazzor.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.