Är pusseldeckaren på väg att dö ut?

Idag såg jag på Mord i Paradiset som är något så ovanligt som en klassisk pusseldeckare i modern miljö. Serien utspelar sig i Karibien med en förvirrad, men i slutändan, briljant kriminalkommissarie. Ett mord har skett i ett slutet sällskap. Alla känner alla och någon av dem har gjort det. Frågan är bara vem?

Vi behöver en ny moderniserad Agatha Christie!

Som så många andra älskar jag Agatha Christies deckare där ”hur” mordet har gått till är det spännande. Tyvärr känns det som om genren har stått stilla sen dess glansdagar innan 2:a världskriget. Mord i Paradiset är ett modernt undantag. I övrigt det känns som om det krävs en BBC produktion med vackra kostymer från 1920-talet och gärna en herrgård för att vi ska bli intresserade.

För lite action? För mycket action?

Vi har blivit så bortskämda med actionfyllda kriminalserier med brutala mord att pusseldeckaren känns som något banalt och enkelt, lite för glatt (som Mord i Paradiset) och icke trovärdigt. Det är i och för sig inget nytt. Den hårdkokta deckaren uppstod just för att folk tyckte att pusseldeckaren inte var speciellt verklighetsförankrad. Men har det inte gått för långt åt andra hållet? Det blir inte automatiskt bättre bara för att morden är mer brutala eller spektakulära.

Ge mig en pusseldeckare som är spännande och trovärdig…

… med en riktigt klurig mordgåta. Ska det vara så svårt? Det behöver inte utspela sig i en herrgård på den engelska landsbygden med en massa rika människor som glatt konverserar med varandra fastän någon nyss har blivit mördad.  Jag vill ha en äkta mordgåta, med lagom mycket våld, där jag själv kan sitta och fundera över ett låsta-rummet-mysterium. Dessutom vore det fint om karaktärerna inte är stereotyper utan ”verkliga” människor. Har ni några bra tips, säg gärna till!

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade och märkt , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.