Allting har sitt pris

Danskt syskonpar

Allting har sitt pris är syskonen Lotte & Sören Hammers andra bok om kriminalinspektören Konrad Simonsen och hans team vid Köpenhamnspolisen. Jag recenserade deras första bok Svinen som kom ut på svenska förra året.

Klassisk polisdeckare

Det här är en rätt klassisk polisdeckare med en farlig seriemördare som ska fångas i en katt och råtta lek med mördaren hela tiden ett steg i förväg. Morden är bestialiska och utförs i någon form av ritual. Polisteamet har sina stereotyper och blandar vänskap, problem och intriger. Huvudkaraktären Simon Konradsen är, som så många andra huvudkaraktärer i polisdeckare, en man i övre medelåldern med hälsoproblem och för många övertidstimmar.

Mer än bara action och underhållning

Eftersom karaktärerna eller storyn knappas är nyskapande skulle det kunna kännas som en dussindeckare men det gör det inte riktigt. Först tänkte jag att det berodde på att danskarnas mentalitet är lite annorlunda svenskarnas. Ni vet, lite mer avslappnat och kanske inte så stelt. Sen insåg jag att skillnaden är att författarna har lagt mer fokus på människornas (polisernas) handlingar och låter oss som läsare grubbla på om de handlar ”rätt” eller ”fel” om det nu finns något rätt och fel. Ta till exempel Stieg Larssons karaktär Lisbeth Salander. Om man tänker efter så finns det rätt mycket tveksamheter i hennes handlande men det är inget man knappt överväger. Man köper till 100 % allt hon gör trots att det många gånger handlar om öga för öga, tand för tand. Det är för att hon är skapad som en seriefigur/actionhjälte mer än en ”verklig” människa. I Millenniumtrilogin är karaktärerna onda eller goda punkt slut. I Hammers böcker däremot är inget svart och vitt. Istället har man mitt uppe i jakten på mördaren smygit in moraliska aspekter och karaktärerna ställs inför val där konsekvenserna är tveksamma. Det kanske inte är lika ”häftig” men nog är det skönt med en deckare som ger lite tuggmotstånd även om jag kanske tycker att själva storyn kunde ha varit lite mer nyskapande.

En sak till

Beskrivningen av kvinnan mitt ute på isen är som gjord för att filmatiseras.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.