7 dagar – sydafrikansk deckare

Deon Meyer

Är en sydafrikansk deckarförfattare som skriver om Kap-provinsen. Han har haft lite olika huvudpersoner men i den här får vi följa Benny Griessel som också finns med i Devil´s Peak och Tretton timmar. Meyer har fått flera olika priser för sina böcker bland annan så blev Devil´s Peak utnämnd till årets bästa översatta (från engelska) deckare 2010.

Benny Griessel

Är ”släkt” med Wallander och Beck men i min mening så har Meyer lyckats bättre med Griessel. Det är mer djup i karaktären. I den här är Griessel fortfarande nykter men har andra personliga bekymmer som ställer till det för honom. Hans potentiella flickvän har också problem med alkohol och han får reda på omvägar att hans dotter har en pojkvän han inte vet om.

Polismördare

En okänd person skickar brev till polisen där han hotar att skjuta en polis/dag om man inte slutar skydda personen som mördade en kvinnlig advokat. Polisen står handfallna eftersom de inte vet vem som mördade kvinnan. Under 7 dagar jagar de febrilt efter kvinnans mördare (Griessels uppgift) samtidigt som de måste stoppa polismördaren. Det är högt tempo och varning för sträckläsning. Rekommenderas!

Sydafrikansk samtid

Att läsa böcker är det bästa sättet att lära känna sin omvärld. Här får man en känsla av samhällsklimatet i Sydafrika idag. Svarta och vita är fortfarande uppdelade men inte på samma sätt och det blir så klart en del spänningar.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.