Vecka 36 & Istället för dig av Sofie Sarenbrant

Vecka 36

Vecka 36 är den graviditetsvecka man beräknas föda och som titeln på den här boken föreslår så är födelseveckan i centrum. Två höggravida kvinnor med familjer är på semester på Österlen och efter en utekväll försvinner den ena spårlöst. Vi konfronteras inte bara med saknaden och upprördheten över en försvunnen fru och vän, utan också med undran och saknaden efter ett barn som inte ännu fanns.

 

Som läsare får vi följa berättelsens gång från ett flertal personer i kvinnans närhet men också utifrån polisens agerande och medias frosseri i försvinnandet. Den likaså gravida väninnan hamnar i en högst svår situation där hon måste hantera sin glädje över sitt kommande barn med sorgen över den försvunna väninnan. Då man finner en död kvinna som nyligen förlösts med kejsarsnitt infinner sig också en rädsla att någon där ute är ute efter en bebis och inte skyr några hinder.

 

Vecka 36 är Sofi Sarenbrants debut och boken känns inte helt genomarbetad. Deckargenren är av nutida typ där vi följer olika personer; offer, närstående, polis, media och (anonym) förövare och historien har en läskig profil med graviditet som krydda till försvinnandet. Dock är karaktärsbeskrivningarna ibland snudd på fars-aktiga och tidvis något långrandiga. Här hade boken tjänat på en hårdare redaktör och ytterligare en genomarbetning. Till Sarenbrants fördel kan jag trots allt se likheter i hennes karaktärsmålande med Läckbergs porträtt av sina huvudpersoner. Och Läckberg har det ju gått väldigt bra för även om hon inte är en av mina personliga favoriter.

Uppföljaren

Det finns ett uppföljare till Vecka 36 ”Istället för dig” där vi möter samma personer men 16 år senare. Jag tycker mycket bättre om uppföljaren där karaktärerna förvisso har kvar sina drag men det känns som att historien tar större plats här än i föregångaren som kunde bli tråkig på sina ställen i beskrivandet av en personlighet som inte tillförde något till handlingen i sig. Det känns också nytt att två böcker som kommer ut så pass nära varandra ändå har en sådan tidsskillnad i handlingen. Det funkar och är mycket intressant. Trots att Vecka 36 var svårstartad var intrigen spännande och man vill veta upplösningen, vilket gör den läsvärd. Att det finns en uppföljare som utspelar sig så pass långt efter ger en fingervisning om upplösningen av den försvunna kvinnan som är i vecka 36 – födelseveckan – men jag avslöjar inte det här. Läs böckerna istället.

 

Av Emeli B. en av vinnarna i vår recensionstävling.