Vägen till författare del 3 – Micke Evhammar

Det är dags för Vägen till författare del 3! Den här gången är det ingen annan än min farbror, Micke Evhammar, som debuterade förra året med romanen Thick as a brick och som nu i höstas medverkade I antologin Skarpt läge som står för svaren till våra frågor.

.

Hej farbror Micke och välkommen till Deckarhuset!

Hur bar du dig åt för att få ett bokförlag ”på kroken”? Krävdes det många försök?

När det gäller förlag så tog det lång tid innan jag fick ”napp”. Under de senaste femton åren har jag skickat manus av olika slag till säkert ett tiotal förlag. Ibland har refuseringsbrevet varit mycket formellt, medan andra varit mer positiva och kommit med kommentarer och lektörsutlåtanden, vilket har varit mycket bra för mig. Till slut, 2007, tog sig i alla fall Ordfront hand om mig och vi har utvecklat ett kreativt samarbete. Det jag gjorde var helt enkelt att skicka manus med en mycket kort presentation av mig själv, i princip bara namn och adress.

.

…är Thick as a brick det första bokmanus du skrivit? Eller har du skrivit någon annan roman innan som inte har publicerats?

Thick as a brick kan man säga är en sammansmältning av tidigare manus, och den slutgiltiga versionen är säkert den femte eller sjätte.

Dessutom har jag haft, och har ett antal manus liggande. En del är helt övergivna medan andra lever och förmodligen blir något i framtiden.

.

…har du något konkret tips till andra blivande författare som kämpar med att hitta ett bokförlag?

Förmodligen är det bättre att ta personlig kontakt och visa upp en större bild av sig själv än vad jag gjorde. Men annars är det väl bara att vara tjurskallig och gneta på. Thick as a brick är ett engelst uttryck och betyder ungefär ”dum som en gås, envis, en som vägrar inse att tiderna förändrats, vilket är ett av teman i boken.

.

Hur lång tid tog det från den dagen du först satte dig ned och skrev första ordet på Thick as a brick – till dess att du fick boken i din hand?

Det är svårt att säga när jag började med TAAB. Jag har ju hela tiden arbetat, som byggsmed, har fyra barn, som nu äntligen är utflugna, så tid har varit något jag fått sno mig till, ofta med ungar, kompisar och grammofoner i en enda röra. Numer är det betydligt lugnare. Men den sista genomarbetningen gjorde jag under sommaren 2007, fick positivt besked från Ordfront samma höst och boken gavs ut våren 2009.

.

Funderade du någonsin över huruvida du skulle skriva under ett pennamn eller under ditt riktiga namn?

Jag har alltid tänkt mig att använda mitt eget namn. Hur det nu än är så finns det en viss revanschlusta i mitt skrivande, framför allt mot mina lärare under grundskolan. (Har ingen hel gymnasieutbildning, gick några ämnen på kom-vux under nittiotalet, samt några poäng litteraturvetenskap på universitetet.)

.

Thick as a brick är ju dessvärre ingen deckare 😉 …Finns det någon möjlighet att en sådan kommer någon gång i framtiden?

Min fru, Marie, och jag har planer på att skriva en deckare ihop, men när var hur är ännu en öppen fråga.

.

…skriver du förresten på något nytt just för tillfället?

Jag har en färdig bok klar, ”Med gud på vår sida” som kommer ut hösten 2011 och som utspelar sig i Afghanistan och Sverige idag. Frågan som ställs är vem är det egentligen som har gud, rätten, på sin sida? Och vilka är egentligen de verkliga terroristerna? Just nu skriver jag på en roman med arbetsnamnet ”Saigons fall” som utspelar sig i nuet, främst i huvudet på en man i övre medelåldern.

.

Tillsist, har du ett favoritställe att skriva på?

Skriver gör jag där jag kommer åt. Då jag skriver för hand först så kan det vara i bilen medan jag väntar, under en tågresa,men främst tycker jag om att skriva på vårt landställe i Roslagen och hemma i stan, på Metargatan.

.

Vi tackar ödmjukt för dina svar och vi på Deckarhuset önskar dig lycka till med ditt författarskap!

Detta inlägg är publicerat under Intervjuer av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.