Vad gör en bra deckare?

Det är svårt att säga exakt vad som gör en deckare bra. Förut hade jag nog enkelt svarat, att mördaren/boven måste avslöjas på de allra sista sidorna.

Men det är fler ingredienser än det som behövs. Det behövs en ”aha” grej, vad den aha grejen är behöver inte vara givet. Men den måste komma. Det kan vara att man tror att mördaren är en viss person men så ändras förutsättningarna och man förstår att det är någon annan.

Det kan också vara en känsla av igenkänning. En känsla som gör att man känner att huu den situationen den kan jag hamna i. Skulle jag gör lika om jag hamnade där? Ja kanske, brrr.

Så sammantaget behövs många ingredienser för att deckaren ska bli läsvärd. Skulle säkert kunna rada upp fler här. Vad tycker ni? Vad är det viktigaste?

Toodiloo

4 svar på ”Vad gör en bra deckare?

  1. ja, då måste jag nog först få klarhet i vad som menas med deckare? Räknas alla typer av kriminalromaner in här, eller pratar vi de klassiska deckarna a la Sjövall/Wahlöö?

    Det som gör en kriminalroman läsvärd för mig brukar vara att man får följa mördaren/förövaren/den skyldige också. Det behöver inte vara genom hela historien, men gärna delar här och där.

    Det som gör en deckare läsvärd är ett härligt persongalleri och att utredarna i historien kommer på hur det ligger till innan jag gör det. Jag gillar inte att få små ledtrådar som säger mig vem mördaren är och så måste jag vänta 20 sidor innan Ann Lindell eller Paul Hjelm kommer på det.

  2. För mig handlar det om någon slags moral också. Att historien snor sig runt ett moraliskt dilemma som inte är alldeles svart eller vitt.

  3. Håller helt med Paperback Lover i sista stycke! Annars tycker jag att olika saker fungerar olika bra i olika böcker (mycket olika här… 😉 ).

Kommentarer är stängda.