Vad är väl ett mord på slottet…


Var det advokat Carleman som mördade sin halvbror? Eller var det den försmådda Dagny Mohede som mördade sin älskare?

Frågorna duggar betydligt tätare än svaren när Deckarhuset går på interaktiv teater.

Dolkar och Diamanter –  Trerätters med mord på Gärsnäs Slott i Skåne

Efter en öppningsscen som lägger grunden till historien följer vi alla i publiken efter valfri karaktär och eventuellt misstänkt mördare genom slottets skrymslen och vrår.. 
När två av karaktärerna träffas, i köket eller i salongen och till och med i sovrummet får vi i publiken möjlighet att vara flugor på väggen och tjuvlyssna på vad de pratar om.  

 

Vi fick möjlighet att fundera lite över en förrätt bestående av en terrin på parma och chevré, och därefter välja en ny person att skugga. Eftersom tiden är begränsad, och karaktärerna åtta stycken, skulle vi inte kunna följa med alla personer och med andra ord inte få tag i alla ledtrådar eftersom vi i vårt sällskap bara var fyra. Hur välja? Vem såg mest skyldig ut?

 

Under middagen som bestod av marinerad fläskfilé och rotfruktsgratäng, minglade karaktärerna och vi i publiken fick med mat i munnen möjlighet att fråga ut dem. En del svar fick vi, raka,  rent kryptiska eller undanglidande, men inte hjälpte det!

 

Vi åt gott och det diskuterades högljutt bland alla 70 gästerna vem som sagt det ena eller gjort det andra. Ett lysande sätt att hitta något att prata med okända men verkligt trevliga bordsgrannar med. 

 

I slutet av middagen, över efterrätten som bestod av Lime Pannacotta, fick vi alla skriva ner namnet på mördaren, motivet och medlet.  Därefter samlades lapparna in och slutscenen spelades upp lagom till kaffet.

 

Gissade jag rätt?

Mja, inte direkt. Någon i sällskapet? Ja, på mördaren med men helgalet motiv.

Vi på Deckarhuset grattar mannen som klurade ut alla tre och tog hem vinsten som var två biljetter till Spökvandring i Malmö!

 

Själva idén

Inne i slottssalarna på det Gärsnäs slottet invid Tommarpsån sker ett mord. Det finns åtta misstänka karaktärer. En av dem är en kallblodig mördare.

Det hela utspelas år1941 mitt under brinnande världskrig, och det utspelas i slottets vanliga utrymmen. 

Dolkar och diamanter hade premiär den 29 oktober och är i det närmaste slutsåld. Det har blivit så populärt att extraföreställningar i januari har lagts in.

En helkväll med middag kostar 825 kronor, med övernattning i slottet går det lös på 1 495 kronor per person.

 

Lysande underhållning

Har du möjlighet och är intresserad av deckare och teater så passa på!
Det är lysande underhållning och man har inte tråkigt en enda sekund.

Bor du inte i Skåne behöver du inte misströsta, det finns mordgåtor i Comedy Art Theatres regi på ett par ställen till:

 

Onda makter år 1820  – Nolhaga Slott, Alingsås

Absolut Mord              – Aspenäs Herrgård, Lerum 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.