Morden runt för den historieintresserade

Jag läste Jed Rubenfelds Analys av ett mord för över två år sedan och tyckte att det var en av de bästa böcker jag någonsin läst. Så bra att jag var orolig för att min recension inte skulle göra den rättvisa. Men efter att den fått mogna i några år presenterar jag ödmjukt en beskrivning av denna deckare i gammal New York-miljö.

Analys av ett mord av Jed Rubenfeld.

I våras var jag i Kungsan för att titta på körsbärsträden jag sprang rakt in i ett mobilt antikvariat, varpå jag vandrade därifrån med en hel påse böcker. Jag hade inte planerat att köpa den här boken, men försäljaren försäkrade mig om att jag skulle komma att falla pladask för historien. En stund senare hade jag boken i min besittning för ringa 20 kr. Vilket kap! Det här är den absolut bästa bok jag läst på flera flera år.

Fina miljöskildringar från 1909års New York gör att staden känns levande.

New York som den världsstad vi känner den idag är under uppbyggnad. Byggnaderna reser sig allt högre medan vägarna trafikeras av såväl droskor som automobiler. Mitt i stadens societet mördas en kvinna under tortyrliknande förhållanden. Då ytterligare en flicka ur överklassen utsätts för tortyr, men kommer undan med livet i behåll, sätts det tunga artilleriet in. Flickan lider av minnesförlust och det beslutas att hon i enlighet med dåtidens populärpsykologi ska undergå psykoanalys för att återfå minnet från den traumatiska händelsen. Den unge läkare Dr Younger ska utföra analysen och lyckligtvis befinner sig Sigmund Freud i stan och kan agera mentor.

Entusiasm är smittsamt!

Kulturella referenser och psykologi blandas och gör det till en riktigt intressant historia. Författaren, som är professor i juridik, är också mycket intresserad av dessa ämnen vilket framgår med all tydlighet. Hans entusiasm för ämnet är smittsamt och jag är överväldigad av denna underbara bok. Det finns ett uns sanning i historien. Freud var verkligen i Amerika vid denna tid och många av de samtal som finns upptagna i boken har utspelats i verkligheten. Författaren har dock tagit sig en del friheter vad gäller tidpunkt och sammanhang.

Ska du bara läsa en deckare i år, så är det absolut denna!

 

 

Mi var dock inte lika begeistrad av Rubenfelds debut.

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare