Flickan under jorden

Elly Griffiths. Då benrester påträffas i saltängarna utanför King´s Lynn i Norfolk blir arkeologen Ruth Galloway ombedd att bistå polisen i deras utredning. Man befarar att det kan röra sig om kvarlevorna efter en flicka som försvann för tio år sedan. Benresterna visar sig stamma från järnåldern och Ruth tror att hennes polisiära karriär är över. Då ytterligare en liten flicka försvinner inleds en intensiv jakt på gärningsmannen, och Ruths kunskaper om hedniska riter visar sig värdefulla för utredningen. Förutom det rent professionella kommer hon allt närmre polisen Harry Nelson som, hårt pressad, leder utredningarna på de försvunna flickorna.

Gärningsmannen tycks vara beläst och har goda arkeologiska kunskaper. När Ruth börjar få hotfulla meddelanden väcks därför en tanke om att gärningsmannen kan vara någon i hennes bekantskapskrets.

Detta är Elly Griffiths debutroman, vilket gjorde mig lite förvånad. Av någon anledning kändes det som om det borde finnas fler böcker om Ruth innan denna.

Jag har lite svårt för de korthuggna meningarna, och trodde inledningsvis inte att jag skulle tycka så bra om boken som jag sedan gjorde. Vips så hade jag läst ut boken, och kommer på mig själv med att sakna Ruth. De senaste böckerna jag har läst där en kvinna innehavt huvudrollen har det rört sig om en stark och självständig karaktär. Elly Griffiths har istället skapat en hjältinna som är den raka motsatsen. Ruth är medelålders, osäker i sig själv, något av en enstöring och en vilsen själ… och ändå fascinerar hon mig. Med andra ord är det en hyfsat bra debut, och jag ser fram emot en fortsättning på historien om Ruth. 

.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare