Tjockare än vatten – Mark Billingham

Kriminalkommissarie Tom Thorne har just fått besked om att hans flickvän Louise fått missfall. Då han omtumlad är på väg från sjukhuset kallas han till tjänsten eftersom en kvinna har hittats mördad. Det i sig är inget ovanligt, mord är en del av Toms vardag. Det exceptionella i detta fall är att kvinnans mor också blev mördad, 15 år tidigare. Det öde som delas av mor och dotter verkar från början vara en ren slump, men utredningen tar en ny vändning då ett andra offer hittas. Även detta offers moder dödades för 15 år sedan, av samma gärningsman. För 15 år sedan hette mördaren Raymond Garvey och det står snart klart att den mördare som nu är ute på turné är mycket imponerad av Garveys arbete och ämnar fortsätta det genom att döda nästa generation. Thorne och hans team inleder nu en kamp för att skydda de barn som fortfarande lever.

Även om historien inte är speciellt originell så rycks jag med av Billinghams sätt att behandla språket och karaktärerna. Trots ett så mörkt ämne som mord, lyckas han alltid blanda storyn med ett stort mått av humor. Jag fastnar direkt i historien som inleds i ett högt tempo. Denna fart hejdas dock stundtals, och det är då vi får lära känna Thorne och de andra karaktärerna bättre. Billingham är hyfsat bra på att förmedla känslor vilket han här visar genom att skildra sorgen som följer av ett missfall, och den tröst och glädje som vänner skänker. Det band som finns mellan Thorn och hans bäste vän, den homosexuelle, piercade patologen Phil Hendricks får mig alltid att le.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Erica. Bokmärk permalänken.

Om Erica

Namn: Erica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 26

Om mig: Är ursprungligen från Gävle men flyttade till Stockholm för några år sedan då jag började plugga. Studierna tar ganska mycket tid men jag försöker klämma in en skönlitterär bok så ofta jag kan. Började läsa deckare på allvar när jag gick i 4an och har sedan dess hållit fast vid att Agatha Christie är "the queen of crime". Favorit bland deckarförfattare: Agatha Christie och Reginald Hill

Gillar framför allt denna typ av deckare: Pusseldeckare