The Wire och Breaking Bad

Det sista avsnittet av Breaking Bad sändes i slutet av september i år. Jag såg de första säsongerna på Netflix och de sista avsnitten när de visades på TV. Det verkar som många andra gjorde samma sak, vilket tittarsiffrorna bekräftar–de första säsongerna hade låga tittarsiffror även fast serien var kritikerrosad medan den sista säsongens premiär mer än fördubblade det tidigare tittarrekordet och det sista avsnittet sågs av 10 miljoner.

Med alla nya tittare och med serien fast förankrad i allmänhetens medvetande var serien det givna samtalsämnet under flera veckor. Och eftersom allt måste jämföras så blev frågan om det var den bästa serien någonsin och om den var bättre än The Wire. Jag vet inte vilken jag tycker bäst om, de är båda lysande drama, så jag rekommenderar att se båda om du inte har gjort det än.

The Wire

The Wire drivs av skarp, social kritik. Serien är uppkallad efter kablarna (the wire) som polisen använder för att tjuvlyssna på de lokala knarkhandlarna i Baltimore, och serien känns ibland så realistisk att den nästan känns som en dokumentär. Den tacklar det meningslösa kriget mot knark, bristfälligt polisarbete, stadsfattigdom, statlig utbildning, bland många andra problem. Tittarna får lära känna ett brett utbud av karaktärer, från detektiver och knarkhandlare till hamnarbetare och lärare, och manusförfattarna knyter samman alla dessa världar på ett skickligt sätt.

Den femte och sista säsongen är inte riktigt lika bra kvalitetsmässigt, men det är bra att de avlutade serien efter den femte säsongen så den inte drogs ut med ännu fler säsonger med avtagande kvalitet. Om du tycker om deckare, så finns det några riktigt bra scener, min favorit är den där McNulty och Bunk undersöker en gammal brottsplats och visar hur användbart f-ordet är då de använder det runt 40 gånger när de försöker fastställa mordvapnets ballistik.

Breaking Bad

Breaking Bad är hyperfokuserad i jämförelse, och skaparna koncenterar sig på berättelsen om en man, Walter White, som i första avsnittet får en dödlig cancerdiagnos och börjar tillverka knark. De introducerar fler karaktärer men berättelsen kretsar kring Walt. Precis som i The Wire handlar serien om knarkhandel, men Breaking Bad verkar inte vara lika intresserad av social kritik utan berättar istället en riktigt mörk och underhållande historia. Förhållandet mellan Walt och Jesse för historien framåt–jag brukar skoja och säga att det är Ross och Rachel förhållandet i serien. Det är en udda kombination av far-son, lärare-student och mästare-lärjunge.

Seriens skapare tar också mer chanser stilitsikt än vad de gjorde i The Wire. Varje regissör ger varje avsnitt sin egen stil med utmärkt kamera arbete–ett som jag speciellt kommer ihåg är avsnittet där en skräckslagen Walt, skrattar hysteriskt under huset medan kameran långsamt lyfts uppåt.

Stadsdrama eller modern western?

Så om du föredrar ett grynigt stadsdrama välj på The Wire, men om du föredrar en surrealistisk, mörk komedi som blir en modern western, välj Breaking Bad. Eller varför inte båda.

 

Det här inlägget har översatts från engelska.