Stieg Trenters ”Roparen” som seriealbum

Förra året kom Stieg Trenters Roparen från 1954 ut som seriealbum tecknad av Jakob Nilsson. Stieg Trenter är främst känd för sina miljöskildringar av Stockholm och Jakob Nilsson lyckas verkligen skildra detta på ett suggestivt vältecknat sätt så att man får en lättsam Film-Noirkänsla  med fantastiska färger. Som läsare kastas man in i ett Stockholm där män bär rock och hatt och  kvinnor gestaltas som koketta, käcka och förtjusande.  Handlingen då? Ann Celin, just en sådan käck och förtjusande kvinna, ska resa till Italien med sin väninna Suzanne men finner henne mördad på Kastellholmen. På jakt efter svar får hon hjälp av Trenters amatördetektiv fotografen Harry Friberg. Ett spår leder dem runt Stockholm med en avstickare till Italien. Det visar sig snart att väninnan hade ett mörkt förflutet Ann inte hade en aning om.

Mordgåtan är raffinerad men ingen 10 poängare. Albumet är inte desto mindre väl värt en titt! Teckningarna är fantastiska och storyn fungerar förvånansvärt bra trots att man har bantat texten från bok till seriealbum rejält. Det här är en perfekt present till den som gillar både deckare och serier.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.