Sovereign av C.J. Sansom

Året är 1541 och kung Henry Tudor är på väg norrut för att ta itu med rebellerna i York. Med sig har han sin nya unga fru, Catherine Howard, hela hovet med alla betjänter samt en hel hög soldater. Matthew Shardlake och hans assistent Jack Barack har skickats till York för att ta hand om en del rättsliga dokument samt överse transporten av en konspiratör som ska föras tillbaka till the Tower i London. Shardlake har blivit ditskickad av Ärkebiskop Cranmer. Men väl i York så börjar oförväntade saker att hända. Oförklarliga mord inträffar och Shardlake verkar befinna sig i mitten av dem.

Handlingen

Som vanligt så hamnar Shardlake på något sätt i mitten av härva av våldsamma mord samtidigt som intriger som pågår kring hovet är centralt. Det var en tid då man var tvungen att vara mycket försiktig med vad man sa eftersom ett ont ord om kungen (eller någon i hans närmsta krets) kunde orsaka en tripp till the Tower där tortyr väntar.

Förutom morden så fördubblas Shardlakes problem då han lyckas komma över en mängd dokument som kan ifrågasätta den nuvarande kungens rätt till tronen. Shardlake förstår att han är i trubbel. Bara vetskapen om den är ett hot mot hans egen säkerhet. Men frågan är: vad ska han göra med dem?

Mina egna åsikter

Som vanligt så lyckas Sansom med att skriva en deckare som helt och håller slukar mig. Du glömmer tid och rum och förs tillbaks till 1500-talets England. Det är en skrämmande och illaluktande tid. Sansom har väldigt grafiska beskrivningar och han besparar läsaren inga detaljer. Det spelar ingen roll hur obehagliga de är. Jag skulle faktiskt vilja se mitt eget minspel när jag läste vissa magstarka delar.

Som vanligt så är det en otroligt spännande bok Sansom har skrivit och jag vill bara läsa resten i serien. På något sätt lyckas han skriva spännande deckare och blanda i historia. De är inte bara för dem som är intresserad av historia utan de funkar nog för de flesta deckarentusiaster.

 

Detta inlägg är publicerat under Recension och märkt , , av Veronica. Bokmärk permalänken.

Om Veronica

Namn: Veronica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 32

Om mig: För närvarande student. Har precis avklarat tre terminer engelska och nu är det svenska som gäller. Har siktet inställt på på Uppsalas översättarutbildning och hoppas på att en dag kunna översätta lite litteratur (gärna deckare då förstås). Förutom att läsa deckare (och skräck) så tittar jag gärna på film även om jag märker att min smak blir mer och mer särpräglad för varje år.Tycker även om att pyssla med mina krukväxter och mina naglar (men inte samtidigt). Har även en liten personlig blogg som är tillägnad nagellack.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Faktum är att jag tycker om de flesta typer av deckare men förmodligen helst de som får mig att tänka och gärna ha en liten skruv. Jag tycker om att bli förvånad när jag läser. Favoriterna är Mo Hayder, Belinda Bauer och Andrew Taylor. Men jag ser även fram emot nya böcker av Elizabeth George, Minette Walters (nu var det allt bra länge sedan!) och Val McDermid.