Röda Linjen

Elisabeth Olins debutroman Röda Linjen utspelar sig i Stockholm med omnejd. En ung kvinna, mördas och Vicky Borg hittar henne när hon promenerar längs vattnet med sin hund en tidig morgon. Det medelålders paret, författaren Vicky och hennes sambo, fotografen Edvin, dras in i något som till att börja med endast förefaller vara en tragisk historia, men som allteftersom historien vecklar ut sig blir mer något mer komplicerad. Händelserna kommer också närmare Vicky och Edvin än de i sin vildaste fantasi skulle kunna tänkas föreställa sig. Intrigen är inte speciellt komplicerad, den röda tråden är lätt att följa och innan halva boken är läst vet jag vem mördaren är. Det jag inte förstår är hur alla andra kan undgå att se det. Jag läser färdigt för att se vad som tillslut ska vara detaljen som avslöjar mördaren. Lite synd är det, att historien är så övertydlig, för Olin skriver trevligt med ett lättsamt språk. Karaktärerna är något stereotypa, men det har sin charm på något sätt. Att väva in huvudpersonens författande i storyn är en kul tvist. Boken får en 3:a på en skala 1-5.

Jag skulle vilja läsa en historia till av Olin, jag tror att hon kan ännu bättre!

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.