Reichenbachfall – I Sherlock Holmes fotspår

I somras bilade jag genom Europa och passade då även på att besöka Reichenbachfall i Schweiz. För de som inte är så belästa på sin ”Holmes” så är Reichenbachfall vattenfallet där Holmes ”dog” i en fajt med sin nemesis Professor Moriarty.

.

Sherlock, Sherlock och åter Sherlock

Innan resan hade jag kanske förväntat mig att vattenfallet i bästa fall skulle ha en liten parkering och en liten skylt där det stod något om ”att detta var platsen där Sherlock Holmes dog.” Måste erkänna att jag blev helt paff när jag kom dit, då hela byn var helt genomsyrad av vår kära Holmes!

Inte nog med att byn hade rest en Sherlock Holmes staty, de hade även tillägnat honom ett helt eget museum! (som tyvärr hade stängt mitt på dagen då jag var där) Åtskilliga hotell i trakten hade även tagit Holmes-inspirerade namn och de lokala fiken hade försökt dra in lite extra pengar genom att döpa sina bakverk efter Holmes.

.

Linbana

Det fanns även en linbana från byn som tog en upp till själva vattenfallet. Resan upp till toppen tog bara ett par minuter, men utsikten från linbanan var helt otrolig. Från linbanan kunde man även se en vitmålad stjärna på ena klippan vid vattenfallet, den märkte ut det exakta stället där Sherlock och Moriarty hade sin dödsstrid, jag var dock inte tillräckligt snabb med kameran för att få med den på bild.

.

Toppen

Vem kan måste att ta ett foto i något så kommersiellt som detta! Blev lite förvånad att de inte tog betalt för det 😉

.

Reichenbachfall by night

Efter det lilla besöket vid vattenfallet fortsatte resan med en avstickare till Italien, men sent på kvällen när vi var på väg tillbaka till hotellet kunde jag inte motstå att stanna vid vattenfallet igen, då det var ännu vackrare på natten.

.

Väl värt ett besök

Gillar du Sherlock Holmes och har vägarna förbi Schweiz så tycker jag definitivt att du borde besöka Reichenbachfall! Men det kan löna sig att googla fram öppentiderna för museet innan du planerar in din dag! 🙂

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.