Red Riding: In the year of our lord 1974, 1980, 1983

Dessa tre filmer, producerade för tv i Storbritannien och baserade på David Peace’s Red Riding Quartet, är bland det ruggigaste jag någonsin sett!

I första filmen får vi följa den unga journalisten Eddie Dunford (spelad av blivande Spindelmannen, Andrew Garfield) när han börjar nysta i en rad av flickmord. Ganska snart står det klart att stora delar av polisstyrkan ”in the North” är korrupt och att de på något vis kan ha kopplingar till mordet.

Vad som händer i de två efterföljande filmerna tänker jag inte berätta, då det skulle avslöja allt för mycket av handlingen, men jag kan nämna att filmerna ”hör ihop” och att de gärna ska ses i ett svep, eller åtminstone nära inpå varandra.

Filmerna är på det stora hela väldigt bra, men de har en tendens att hoppa fram och tillbaka i tiden, vilket ibland kan bli lite förvirrande. Men trots detta tillkortakommandet är detta en filmserie som slår det mesta i genren ruggiga, mörka deckarserier!   

Det är dock på sin plats att utfärda en varning – filmerna innehåller ett antal tortyrscener som är så realistiska att det verkligen vänder sig i magen! 

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.