Peter Pans hemlighet – Ny dansk deckare

Jag har läst Michael Katz Krefelds deckarthriller Peter Pans hemlighet som är en fortsättning på Stormvarning.

Serien handlar om den danska läkaren Maja Holm. I den här boken har Maja och hennes sambo precis flyttat tillbaka till den idylliska förort där hon växte upp men det visar sig att den inte är så idyllisk längre. Någon kidnappar barn, dödar dem och lämnar ett bokmärke av Peter Pan. En dag får hon ett kort där det står ”Välkommen hem Wendy” Mördaren visar sig ha ett speciellt intresse av Maja som förbryllar både henne och polisen.

Det här är en katt och råtta lek som är spännande. Min enda invändning är att Maja Holm agerar irrationellt. Det är helt enkelt lite för otroligt att hon skulle kasta sig in i farliga situationer utan att till synes reflektera över vad hon gör, speciellt när hon är gravid. Med den reservationen så vill jag ändå påpeka att boken hade en twist som var ganska oväntad och höjer boken rejält.

Boken har ett tydligt tema som är så vanligt i moderna deckare. Det kan vara kvinnomisshandel, trafficking osv. I den här boken handlar det om pedofili. Risken med ett sådant tema är att det tar över, det vill säga, författarens upprördhet och ilska över dessa missförhållanden i samhället tar överhand över intrig och spänning. Det finns ett antal sådan författare (inga namn nämnda). Så är tack och lov inte fallet i den här boken. Jag rekommenderar att man läser Stormvarning först (för den verkar bra) och sen den här.

På torsdag kommer en intervju med Michael Katz Krefeld, missa inte den!

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.