Peter Gissy – Gul Ondska i Göteborgsmiljö

Gul ondska…

…är Peter Gissys femte roman om journalisten Kent Mortland som är bosatt i Göteborg. Jag tycker att man kan börja från början  eftersom karaktärernas personliga utveckling troligtvis inte blir lika spännande om man läser den här först och någon av de andra sen. Böckerna är följande: Röd död, Vit sorg, Blå åtrå, Svart hämnd och Gul ondska.


Handling

Kent får ett tveksamt uppdrag av en privatperson att reda upp mannens privataffärer i Tyskland med nazistkopplingar. Dessa är kopplade till författaren på ett personligt plan vilket ni kan läsa mer om i en interjvu med Peter Gissy som kommer i november!

Resan till Tyskland kombinerar han med ett besök till sin frus (död sen länge) hemstad i Tyskland och tar med sig sin nu vuxna dotter. Under tiden går Kents flickvän helt upp i arbetet med att lösa mordet på en kvinna som är målad gul….


Underskattad författare

Jag hade inte läst någon av Gissys Mortlanddeckare innan utan bara en av hans andra kriminalromaner som inte var lika bra. Det var synd för den här var bra och Peter Gissy är nog lite underskattad. Han har ett fint språkbruk och bra karaktärskildringar Jag gillar också relationen mellan Kent och hans dotter samt den historiska kopplingen. Det jag saknar är en wow-faktor.

Kanske är det ett resultat av Stieg larssons romaner som faktist inte är så fantastiska rent tekniskt men som hade det “lilla extra”. Det gör att författare slår knut på sig för att skapa originella karaktärer och spektakulära mord/intriger (som de sällan klarar) och att jag ständigt är på jakt efter det där Wowet.  I väntan på wowet så är det dock helt ok att läsa en lagom spännande bok med intressanta historiska återkopplingar, ett bra hantverk och en fin far och dotter relation.

3 Kommentarer

 1. Det där har drabbat mig med! Jag letar Wow-faktorer överallt och blir oftast besviken. Istället borde man ta berättelsen för vad den är och bedöma den utifrån det… Men har man en gång känt wow-känslan så är det klart att det är svårt att nöja sig med mindre.

  Anmäl!

  22 oktober 2010 15:38

  Erica

 2. Kan det vara så att “wow” känslan är något som i förväg skapats genom skicklig PR? För personligen kan jag få “wow” av böcker som det inte skrivits en rad om. Men som sagt det är min personliga uppfattning.

  Ha en trevlig helg!

  Anmäl!

  22 oktober 2010 18:57

 3. Erica: Ja jag tror du har rätt, man har för höga förväntningar

  Ramona: Om man får wowkänslan i förväg och den lever upp till förväntningar så är det fantastiskt men gör boken inte det – då blir det platt fall och jag har svårt att tro på det förlaget/pr-byrån/författaren igen…. Förlag, pr-bolag och “kreativa” författare får passa sig där..

  Anmäl!

  22 oktober 2010 20:41