Passageraren av Steffen Jacobsen

Passageraren är den danska överläkaren Steffen Jacobsens debutroman. En debut som jag tycker han ska vara riktigt stolt över. Passageraren är på det hela taget en superb deckare …dock en väldigt grabbig sådan.

 

Handlingen

En man omkommer i något som vid en första anblick mycket väl skulle kunna ha skrivits av som en tragisk jaktolycka. Ganska snart visar det sig dock att det inte alls handlar om någon olycka, mannen har blivit mördad. Fallet hamnar hos kommissarie Robin Hansen. Utredningen av den mördade mannen tar oss bland annat tillbaka till kappseglingsbåtens Nadirs sista ödesdigra resa, kan lösnigen på mordet vila på havets botten?

 

Det jag inte gillade med boken

Steffen har en förkärlek till detaljer, särskilt när det kommer till båtar och vapen. Detta kan ibland bli lite störande då han aldrig ”utbildar” läsaren i vad alla termer betyder. Jag växte upp med segelbåtar (min pappa älskar att segla) men vi var aldrig den typen av familj som körde med korrekta termer när vi seglade. Vi sa aldrig babord eller styrbord, tror inte ens vi sa höger eller vänster – vi sa hit eller dit 😉 Så jag hade ingen aning om vad termer som dessa var när jag började läsa:

 

Kevlar

Bulbkölar

Pulpiten

Pitchpoler

Saltomortal

 

…dessvärre vet jag fortfarande inte vad dessa termer är, trots att jag läst ut boken. De läsare som redan kan mycket om segling kommer dock gå igång på alla cylindrar under vissa kapitel! (och för oss som inte kan så mycket finns det ett par avsnitt här och där som inte ger så mycket, men det blir dock inte mindre spännande för det.)

 

Tror jag får mynta en ny sjukdom efter att ha läst denna bok, efter kaffesjukan kommer… tobakssjukan. Alla röker – hela tiden.

 

Det jag gillade

ALLT DET ÖVRIGA 😀 Detta är verkligen en spännande deckare, en tvättäkta page turner!

 

Vad jag hade önskat

Hade jag fått komma med önskemål så hade det varit att vi skulle få ha sett mer av ”det libanesiska snillet” Fasil. En väldigt originell karaktär som närmast kan beskrivas som en manlig blandning av Lisbeth Salander och Abby från NCIS.

 

Slutligen

En klart läsvärd deckare! Om Steffen Jacobsen fortsätter att satsa på skrivandet så är jag övertygad om att han om några år kommer vara en av Nordens populäraste författare.

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.