Öppen fråga till förlagen

Vilken typ av verk är det ni söker efter egentligen, i högarna av manus som kommer in till er från förhoppningsfulla författare?  Finns det något som alltid går hem? Eller kanske något som aldrig gör det?

Detta inlägg är publicerat under Allmänt och märkt , , , av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.

4 svar på ”Öppen fråga till förlagen

  1. Det viktigaste är att vara unik, att sticka ut i mängden. Att skriva en helt okej roman i en väletablerad genre, det räcker inte. Gör då hellre som John Ajvide Lindqvist och återuppväck en genre som blivit klassad som död eller bortglömd. Skriv en modern cowboyroman från Hälsingland, en myllrande släktsaga av dickenska mått som sveper med läsarna genom decennierna, en humoristisk skildring av tre män i en båt på Fyrisån, en framtidsskildring om året 1984 så som det kunde ha blivit. Ja, vad som helst som vi inte väntar oss att få in. Det är då vi hajar till och verkligen blir nyfikna. Visst, skriv gärna ”vanliga” kriminalromaner, kvinnoromaner, eller i andra normala genrer – men då får det banne mig innehålla något extra för att det ska särskilja sig från alla andra manus som kommer in i just de genrerna.

    Hälsningar,
    Mattias B
    Piratförlaget

  2. Det var ingen dålig utmaning! Är det någon som har något kul på gång som passar in i Mattias önskemål? Kom igen! Berätta!

Kommentarer är stängda.