Nummer 8 av Michael Connellys serie om Harry Bosch

Bokens baksidestext börjar; En hund hittar ett ben…

Inte helt originellt kanske, men icke desto mindre fångar det intresset hos mig.

 

Romanen börjar med meningen ;Den gamla damen hade ändrat sig i sista stund, men då var det för sent…

Det tycker jag är en utmärkt ”börja”, och jag är fast.

 

I stora drag handlar det om ett förmodat kallt spår. Liket av en 12-årig gosse hittas i trakten av Los Angeles. Liket är 25 år gammalt. Och så startar nystandet av trådarna, som leder till en dömd pedofil.

 

Vi som älskar Harry Bosch är vana vid ett rappt tempo, men här skiljer sig Dödens stad något från de andra. Den berättas i ett långsammare tempo, vilket är helt rätt, är inte precis bråttom när det handlar om ett cold-case.

 

Trots att jag inte har hjärtat i halsgropen när jag läser boken, är den helt klart en bladvändare. Jag bara måste få se hur det går. Bra jobbat som vanligt, Connelly.

 

Det är något som skiljer ut denna bok, nr 8 i serien, från de tidigare.

Inte personteckningarna och miljöbeskrivningarna, de är precis lika bra som alltid.

Inte polisarbetet och arbetsgången i det hela.

Jag funderar och funderar. Det ÄR något.

 

Så kommer jag på det!

 

Det finns ett par lösa trådar… DET brukar det inte göra i Michael Connellys romaner. Slarv? Njae, det tror jag inte. Cliff-hangers? Ja, kanske! Så vad är det som kommer att dyka upp i nästa bok, egentligen?

 

Föga förvånande har Dödens stad nominerats till såväl Edgar Award och Book of the Year, av New York Times. Välförtjänt.

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.