Nesbø utan Harry Hole

Jo Nesbø…

..är kanske mest känd för sina deckare om polisen Harry Hole. Den här boken är dock en fristående roman vilket inte gör mig något. Jag har aldrig riktigt fastnat i Hole serien, varför vet jag faktiskt inte. Den här passade mig däremot bra!
.
.

Handling
.
Roger Brown är en kort men karismatisk man som är en av Norges bästa headhunters och gift med den vackra galleriägaren Diana. Det är bara ett problem…. Deras livsstil är långt över vad hans inkomst förmår och han vet det…Det enda hans fru egentligen vill ha är ett barn, vilket han inte tänker ge henne, istället ger han henne pengar, ett fint hus och ett lyxigt galleri.  För att ha råd med allt stjäl han tavlor. En dag dyker det perfekta offret upp. Clas Greve är en rik man som dessutom ägeren Rubens tavla… dessvärre visar sig Greve vara svårare att lura än Brown trodde. Nesbø gör ingen hemlighet av att den här berättelsen inte kommer att sluta lyckligt…. 
.
.
Språk
.
Nesbø använder sig av ett språk som är direkt och lite kliniskt och berättelsen berättas i Jag-form. Det påminner om den hårdkokta stilen fast med ett mer välpolerat språk
.
.

Karaktärer
..
Roger Brown är en otrevlig man utan några som helst skrupler. Han vet vad han vill ha och han ser till att få det. Han är en person man älskar att hata. Relationen till hans fru är minst sagt komplicerad och lyfter boken. 
.
.
Spänning
.
Det här äringen Harry Hole historia och det är inte lika mycket våld men den är väldigt spännande ändå! Man kan läsa den som ren underhållning men om man har tid för eftertanke så säger boken också något om det samhälle vi lever i, ett samhälle där pengar och status blir allt viktigare… 
.
.

Film
.

Huvudjägaren kommer att filmas och kommer släppas i Skandinavien under 2011. Jag är ganska säker på att den här historien kommer att göra sig bra på film också.

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.