Mörkrets gärning av Val McDermid

De flesta känner nog Val McDermid som författarinnan till böckerna om psykiatrikern Tony Hill som även blivit en mycket framgångsrik tv serie; Wire in the blood eller Mord i sinnet, som den heter på svenska. Mörkrets gärning tillhör inte Tony Hill serien utan är en fristående bok om en annan psykiatriker (och också gärningsmannaprofilerare), Charlie Flint.

Handlingen

Dr Charlie Flint har hamnat i onåd inom läkarkåren och i allmänhetens ögon. Hennes expertutlåtande frigav en man som var misstänkt för mord och direkt efter frikännandet mördade han ett par kvinnor. Tillfälligt avstängd från sitt arbete, i väntan på utredning, så får hon en dag en mystiskt paket fyllt med en massa tidningsutklipp. Artiklarna handlar om en brudgum som mördades på sin bröllopsdag. Men vad har detta med Charlie att göra? Och vem skickade paketen?

Mina intryck

Som vanligt så levererar Val McDermid en bra deckare och jag gillar att huvudpersonen är gay. Det kan låta lite plumpt eller dumt men jag kan faktiskt inte komma på någon annan deckare där huvudpersonen är lesbisk. Jag tycker det är suveränt rent ut sagt och jag hoppas att fler homosexuella kan ta sig in i deckargenren. Vet ni fler deckare/thrillers med huvudkaraktärer som är gay så tipsa gärna i kommentarerna! Jag vet att det var lite av ett sidospår men jag kände att jag var tvungen att kommentera det. Jag gillar oftast allt som bryter mot det vanliga i böcker.

Boken är spännande men inte särskilt överraskande. Som så många andra deckare så är den uppdelad i själva huvudstoryn, e-mails som skickats mellan olika karaktärer, tidningsutklipp och delar ur en självbiografi som skrivs (en sorts berättelse i berättelsen). Det kan låta snurrigt men det fungerar faktiskt även om jag tycker att e-mailkonversationen kunde ha skippats.

Några sista ord

Det här blir en väldigt kort recension men det är för att jag faktiskt inte har så mycket att säga om Mörkrets gärning. Den är bra, visst, men den är inte fenomenal. Men jag längtar verkligen efter den senaste delen i serien om Tony Hill; The Retribution eller Hämndens skugga som är den svenska titeln.

Uppdaterat med bild!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , av Veronica. Bokmärk permalänken.

Om Veronica

Namn: Veronica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 32

Om mig: För närvarande student. Har precis avklarat tre terminer engelska och nu är det svenska som gäller. Har siktet inställt på på Uppsalas översättarutbildning och hoppas på att en dag kunna översätta lite litteratur (gärna deckare då förstås). Förutom att läsa deckare (och skräck) så tittar jag gärna på film även om jag märker att min smak blir mer och mer särpräglad för varje år.Tycker även om att pyssla med mina krukväxter och mina naglar (men inte samtidigt). Har även en liten personlig blogg som är tillägnad nagellack.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Faktum är att jag tycker om de flesta typer av deckare men förmodligen helst de som får mig att tänka och gärna ha en liten skruv. Jag tycker om att bli förvånad när jag läser. Favoriterna är Mo Hayder, Belinda Bauer och Andrew Taylor. Men jag ser även fram emot nya böcker av Elizabeth George, Minette Walters (nu var det allt bra länge sedan!) och Val McDermid.