Morden runt – Vi börjar i … London!

Den gode Phileas Fogg startade i London, den 2 oktober 1872.

Själva startar vi idag, den 9 mars 2011.

London är en ohyggligt vanlig ort för litterära mord. Nästan så att det är

hopplöst att hitta en klar favorit.

Mitt bokval för London…

 

Hyllorna gås igenom, böcker hittas och förkastas. Ända till dess jag får fatt i Mark Billinghams ”Tjockare än vatten”.

Den damp ner i brevlådan under 2009, tack Minotaur, och har av någon anledning halkat in på ett hemligt sidospår. Eller glömts bort, som det heter när man talar sanning.

Om författaren…

Billingham bor i London och skriver om London. Och han gör det

med den äran! Tjockare än vatten är den åttonde romanen om kriminalaren

Tom Thorne.

Denne författare skriver mörka ruggiga och lite äckliga thrillers

och jag bara älskar det! Nummer åtta i raden inget undantag.

Om boken…

Historien tar sin början när en död kvinna hittas i en lägenhet i norra London. I den dödas hand finner man några platsbitar som verkar vara delar av en röntgenbild.

Fler och fler kroppar hittas, och Thorne lägger ett vedervärdigt pussel som går tillbaka 15 år i tiden.

Hur hänger det ihop?

Är det fråga om en copycat, som makabert nog ger sig på barnen till de för 15 år sedan mördade kvinnorna?  I så fall – varför? och framför allt VEM?

Ja, och så hittade jag förstås en riktig härlig historisk favorit!

Carina Burmans Babylons gator.

Om författaren…

Carina Burman är författare och docent i litteraturvetenskap. Hon är verksam vid Uppsala universitet.

Hennes hantering av formen kriminalroman har en klar dragning åt pusseldeckare med litteraturhistorisk anknytning. Språket är helt underbart och karaktärerna är solklara i mitt huvud, utan att författarinnan har detaljmålat dem.

Carina Burman är en av de författare som med glans kan beskriva sina figurer utan några som helst adjektiv.

Om boken…

Babylons gator utspelar sig i London 1851. Ett fattigt och smutsigt London med folket som lever i slummen, ställs i kontrast till det lyxiga överdådiga London med de vackra rika människorna.

Mysteriet i romanen går över dessa tydliga samhällsgränser.

Huvudpersonen och problemlösaren är den svenska författarinnan och amatördetektiven Euthanasia Bondeson.

Är inte bara namnet lockande, så säg?

Historien tar sin början när Euthanasia och hennes sällskapsdam Agnes anländer till London för att teckna kontrakt med ett engelskt förlag.

De båda kvinnorna är nyfikna och otåliga att bekanta sig med staden och rör sig runt bland annat den stora Världsutställningen. Där lyckas matmor tappa bort sin sällskapsdam och så är historien igång.

Vi får träffa den walesiske kommissarien Owein, den store, berömde konstnären Sir Edmund, den hemlighetsfulle doktor Devindra (En riktig utlänning.Från Indien, minsann!)  och två härliga men konstiga ”Mollies”, Dolores och Clair.

Kostymdrama i bokform? Jajamensan!

Spännande? Absolut!

Litterär kvalitet? JA  10+  från mig!

Två helt olika, men ändå lika gräsliga och fängslande, romaner får stå för startskottet i Deckarhusets Morden runt satsning!

Kom gärna in med förslag på fler deckare som hör London till!

Simma lugnt – vi ses i april i Suez!

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.