Mord och inga visor (Murder, She Wrote) Säsong 1

Jag har påbörjat ett riktigt evighetsprojekt! Jag ska titta mig igenom de tolv säsongerna av serien Mord och inte visor. Det är 264 avsnitt (om jag räknat rätt). Jag har redan hållit på ett tag och ligger nu på slutet av säsong 2, men i det här inlägget tänkte jag hålla mig till avsnitten i första säsongen.

.

Bakgrunden till serien

Först lite bakgrund. Det var nära att serien aldrig såg dagens ljus. Producenterna bakom Mord och inga visor hade nämligen satsat fullt ut på en helt annan serie, Ellery Queen. Den serien höll dock, som tur var, bara en säsong.

Producenterna försökte då istället sälja in konceptet på en ny murder-mystery serie med en ”amerikansk” version av Agatha Christies Miss Marple i huvudrollen. De fick dock inte de nödvändiga tillstånden för att genomföra detta. Efter lite omarbete växte istället karaktären Jessica Fletcher fram. I ett par intervjuer har Angela Lansbury senare sagt att den J.B. Fletcher hon fick presenterad för sig inför pilotavsnittet var mycket ”tantigare” än den hon valde att porträttera i serien.

.

Första säsongen

Det allra första avsnittet av serien heter ”The Murder of Sherlock Holmes” vilket jag personligen tycker är lite kul (och kaxigt om man väljer att läsa in något i det!?). Första avsnittet är ett dubbelavsnitt och tillhör varken de bättre eller sämre utan är, som en handfull av de efterkommande avsnitten, av en väldigt genomsnittlig kaliber. Vi får dock redan här stifta bekantskap med Grady Fletcher, Jessicas favorit släkting.

Först vid avsnitt nr 6* ”Lovers and Other Killers” börjar det verkligen att hända något. Här får vi möta en ung man, en typisk sol-och-vårar typ, som lyckas knipa åt sig en tjänst som Jessicas Fletchers assistent. Avsnittet är det första i serien som slutar lite tvetydigt (på ett bra sätt). Det är dock synd att de aldrig byggde vidare på den unga mannens karaktärer i ett annat avsnitt. Lite kuriosa är dock att, Andrew Stevens, som spelade den unga mannen, som så många andra gästskådespelare i serien är med i flera avsnitt, men då som en helt andra karaktärer.

I avsnitt 16 får vi möta privatdetektiv Harry McGraw, spelad av Jerry Orbach, för första gången (Orbach känner nog de flesta igen ifrån I lagens namn). Hans karaktär hamnar ofta i trubbel och då får Jessica Fletcher komma till undsättning.

Sista avsnittet av säsongen är även det ett avsnitt att lägga märke till. Kanske inte så mycket för dess handling, utan mer för att vi här får se Willian Windom gästskådespela som advokat Sam Breen. Windom blev senare en av seriens stammisar, men då som Dr. Seth Hazlitt.

.

*Om man räknar pilotavsnittet som avsnitt 1. En del väljer att räkna det som avsnitt 0 och då är Lovers and Other Killers avsnitt 5.

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.