Mercurium av Ann Rosman

Ännu en historisk deckare av Fru Rosman! Vetskapen om att stora delar är med sanningen överensstämmande gör historien extra intressant, tycker jag.

 

Den här gången är det Fru Metta Focks öden och äventyr vi får följa. En adelsdam som av sin styvfader gifts bort med den sinnesslöe och late Henrik Fock, och som för att rädda familj och gård tvingas göra det som i grannar och släktingarnas ögon är karlagöra. Det förstör hennes rykte och man tycker lite till mans synd om Focken som fått en sådan rugguggla till hustru.

Att ingen mat kom på bordet och inget ved skulle funnits till vintern om inte Metta tagit hand om gården och familjens affärer, det ser man inte. Inte ens Focken själv.

 

Historien om Metta Fock, den enda kvinnan som suttit fängslad på Carlstens fästning, är spännande, välskriven och med ett sagolikt driv i storyn. Inte en trist sekund.

 

Jag gjorde ett par försök att lyssna på boken i ljudboksformat, men upplevde att inläsaren som i och för sig gjorde ett mycket gott jobb, hade en tendens att göra alla dialoger mycket barska och korthuggna. Ingen skillnad vem som talade och med vem. Det gjorde att jag till slut övergick till bokform. Mirja, din röst är helt underbar att lyssna till, men jag önskar mig mer liv och lite mer variation i dialogerna.

 

Efterordet läser Ann in från Metta Focks cell i fästningen. Kul idé.

Du Ann, jag vet att du har fullt upp med att skriva, men har du inte funderat på att själv läsa in dina historier? Det hade verkligen varit pricken över i !

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , , av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.