Läsbrist

Det är rätt mycket man kan få gjort medan man läser. Man kan laga mat, man kan diska, man kan prata med mormor, man kan lyssna på ljudböcker, rensa kattlådan, vattna blommorna, kratta gräsmattan och man kan bada.

Observera att nu pratar jag inte om ljudböcker här! För att tillgodogöra sig innehållet i en ljudbok kan man inte göra mycket annat samtidigt. Jo, två saker kan man göra samtidigt som man lyssnar; man kan antingen läsa en pappersbok, eller man sitta stilla och lyssna intensivt, annars missar man något för att tankarna drar iväg med en. Inget annat.

En och annan gång hittar jag dock småsaker som man ingalunda kan få undanstökade ens medan man läser pappersböcker. Fram till nyss hade jag kommit på två saker;´

1: sticka norska lusekoftor efter komplicerade mönster

2: klappa katten (han sitter alltid på boken och skymmer därmed texten).

Idag hittade jag en tredje sak. Det handlar om renovering av hus. Med en hink spackel i ena handen och själva spackelgeggarmanicken i den andra, stående på en vinglig pall stirrande uppåt längs väggen så går det helt enkelt inte att läsa till någon reda. Jag gjorde några tappra försök men gav snart upp. VET ni hur lång tid det TAR att spackla fyra stycken fem meter breda väggar som sträcker sig från golv till taknock? Jag har hållit på i timmar och är inte mycket närmare färdigstadiet än när jag började. Jag har minst två miljoner kvadratmeter ospacklad vägg kvar…

Och inte en rad har jag läst i den Norska författarinnan Gunn M. Rolls ”Svart” . Inte en RAD!

Detta inlägg är publicerat under Allmänt och märkt , , , , , av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.