Julgissel…

Det är julaftons morgon och klockan är 5. Den enda stunden på dagen där en tystnadssökande

boksvulten stackars spillra till juloffer kan söka fristad. Tänk om julen ändå kunde firas på mitt sätt? Hur det skulle se ut? Tja, Take-away indisk curry varje dag. Helt ok till såväl frukost, lunch som middag. Förutsatt att den levereras hem. Jag kan tänka mig att öppna dörren när budet knackar, med där går någon slags gräns, känner jag. Allt annat är arbete. Vidare en Yllepläd i läsfåtöljen, fotpall med fårskinnskudde på och en mugg cacao på det lilla avlastningsbordet i perfekt höjd bredvid fåtöljen. Så ja – nu närmar det sig.

Just det – en deckare också! Förstås. Dream on säger maken. Jaa… kanske det.

Jag har iallafall smugit upp, glaserat skinkan och satt grötris på kokning, och NU är det min tid. Min och Barbara Vines. ( jaja… vän av ordning har rätt, Ruth Rendells, så klart!)  Med Lögnernas labyrint under armen, en siameskatt hängande runt halsen som en pälskrage och en kopp te balanserar jag ut i biblioteket, ska just slå mig ner i … Mamma? MAAAMMA! Var finns…   Nehej du lille gosse – är man 17 år så kan man själv leta upp tejpen. Men… vad gör LILLEN uppe?… suck… ok ok… jag kommer…  Boken får vänta.

Jag återkommer med mina åsikter så snart jag lyckats smyga till mig lite läsro. 

 

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.