Intervju med Susanne Boll

Foto: Privat

 

Välkommen till Deckarhuset Susanne Boll, författaren till spänningsromanen Morgongåvan!

Tackar!

 

Kan du presentera dig själv för de av våra läsare som ännu inte är bekanta med dig?

Jag är en före detta psykolog och journalist som har varit ute på yrkesmässiga villovägar ett tag. Och det skönlitterära skrivandet har nu blivit den väg jag bestämt mig för att följa!

Som så många andra författare har jag alltid älskat att skriva. Och läsa. Något jag önskar att det fanns mer tid för i livet. Men jag prioriterar familj, vänner och sömn. Och internet! Ett beroende som jag inte är helt säker på om jag vill ta tag i …

Jag fyller snart 40 år. Har två döttrar på 7 och 4 år. Och en man på 45.

Vi bor i Stockholm sedan 16 år tillbaka, men jag är ursprungligen från Motala. Vilket dialekten avslöjar så snart jag pratar med min familj eller dricker mer än ett glas vin.

På min fritid sjunger jag. En gång i veckan repar jag med mitt band Funk Soulution. Och häromdagen räknade jag ut att jag sjungit i olika coverband i snart 20 år.

 

Kan du kortfattat beskriva Morgongåvan?

Morgongåvan är en spänningsroman där flera personers livsöden flätas samman. Under några avgörande dygn i Stockholms innerstad.

Jonas är ett skadat barn i en mans kropp. Våldet och en störd sexualitet bor i honom. En dag hjälper ödet honom plötsligt att finna sin ängel och hon ska bli hans. Han ska rädda henne. Jonas upprättar en plan. Hon ska få den vackraste Morgongåva man kan tänka sig. Men något går snett…

Nathalie vaknar en lördagsmorgon – naken i en främmande säng. Hon vet inte var hon befinner sig. Minns inte hur hon kom dit eller tillsammans med vem hon spenderat natten.

Morgongåvan handlar om livsval och sökandet efter kärlek. Om skuld och försoning. Den handlar också om det lilla barnets utsatthet. Och våldets konsekvenser.

 

Hur kom du på idén till handlingen?

Bilden av Nathalie som vaknar upp och varken vet var hon befinner sig, eller med vem hon spenderat natten, var det första som ”kom till mig”. Om jag får beskriva en – kanske kliché-artad bild – lite klyschigt.

Sedan växte historien fram eftersom. Och med den Jonas karaktär, som jag verkligen ville utforska. Kan man förstå en människa som begår vedervärdiga och rent av onda handlingar? Det ville jag.

Sedan har jag i efterhand förstått att jag är mer påverkad än vad jag först ville tro av att ha varit utsatt för en så kallad ”stalker” …

 

Om du var tvungen att välja, vad är viktigast: Karaktärerna eller handlingen?

Åh, omöjligt att svara på! Men om jag måste: karaktärerna. Tror jag.

 

Har du någon favoritförfattare i deckar-, thriller-, spänningsgenren?

Jag gillar Dennis Lehane. Och Stig Larsson. Till exempel.

Jag var lite trotsig och väldigt sen med att läsa Milleniumtrilogin. Böckerna kändes så överhypade. Men till sist kunde jag inte motstå. Och drabbades av ett stort tomrum när läsningen tog slut!

 

Skriver du på något nytt? (Kan du i så fall berätta lite om det?)

Absolut!

Jag har skrivit klart ytterligare ett manus.

Det är också en spänningsroman. Som jag skrev utifrån en idé. En karaktär. En kvinna i klimakteriet som tappar greppet. På flera sätt. Och som gör något etiskt fullständigt galet i sin yrkesroll. Vilket även bokens andra kvinnliga huvudperson gör. Inom ett annat yrke och på ett annat sätt. Självklart får de med varandra att göra.

En liten teaser. Mer berättar jag inte just nu. Men jag tycker idén är genial, såklart.

Manus tre är på gång.

 

Stort tack för att du tagit dig tid med våra frågor! Vi på Deckarhuset/TheCrimeHouse önskar dig fortsatt lycka till med ditt författarskap.

Tack så hemskt mycket!

Den som vill följa mig och mitt skrivande är för övrigt välkommen att titta in på min blogg! 

Detta inlägg är publicerat under Intervjuer av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.