Intervju med Roslund & Hellström

Anders Roslund & Börge Hellström, en svensk kriminalförfattarduo, bestående av journalisten och kriminalvårdsdebattören som tillsammans debuterade med kriminalromanen Odjuret 2004 med vilken de vann det prestigefyllda priset Glasnyckeln.

Välkommen till Deckarhuset, pojkar!

Du Anders med bakgrund inom SVT och du Börge, med engagemanget i KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället)var kom bokskrivarlusten egentligen ifrån?

Anders: Vi brukar ha gemensamma svar på de flesta frågorna vi går, mycket är ju moral och värdegrundfrågor och där tänker vi väldigt lika, men det här är ju väldigt personligt. Om jag börjar så har jag skrivit något varje dag sedan jag var 14-15 år gammal. Jag hade tidigt en skönlitterär dröm som levde och frodades fram till att jag vid 26 års ålder fick jobb inom SVT och då blev mer eller mindre uppslukad av att arbeta med ljud och bild. Det räckte som uttrycksmedel fram till att jag gjort det mesta flera gånger om. Så vaknade skrivlusten igen när Börge och jag träffades och började prata om just detta. Det blev så väldigt aktuellt på en gång. Cirkeln är liksom sluten igen. Jag blev en s k sen debutant. Jag fick chansen att faktiskt förverkliga min dröm och det är så skönt att uppleva att man fick blir det man som ung hoppades så mycket på!

Börge: Jag har aldrig haft några direkta drömmar eller intresse av att skriva. Det är först nu som det vaknat. I och för sig skrev jag väl när jag var yngre lite noveller och senare lite

artiklar och sådant. Jag tycker det är väldigt kul att skriva även om jag inte som Anders haft den här starka drömmen om författande. Nu blev det så iallafall.

Läs mer…

4 Kommentarer

 1. Fantastiskt härligt med intervju av mina favoriter! Jag längtar så efter Tre Sekunder!

  Anmäl!

  06 april 2009 11:26

 2. Mi: Utmärkt som vanligt! 🙂
  Anders & Börge: Tack för att ni ställde upp på en sådan rolig intervju!

  Anmäl!

  06 april 2009 11:48

 3. Härligt! Fullkomligt älskar denna duo.

  Anmäl!

  06 april 2009 13:22

  Lars

 4. Dessa herrar är fantastiskt tvarma, trevliga och intressanta att prata med. De har massor av tankar och idéer som är så sunda och kloka att iallafall jag känner att det är synd att de “bara” är författare och inte ingår i vår politikerkår!

  Anmäl!

  06 april 2009 19:00

  Mi

  Mi