Intervju med Märta Holmerin

holmerin

Hur skulle du beskriva dina böcker för någon som aldrig har hört talas om dig?

Jag skriver spännande kriminalromaner med humor och kärlek i modern femtiotals anda. Jag lägger stor vikt vid att hitta spännande miljöer och skapa intressanta karaktärer. Mänskliga relationer och beteenden är lika viktiga som handlingen och jag tycker om att blanda in romantik i berättelsen för se vad som händer.

I böckerna möter vi den tidigare journalisten Julia Nöjd, kriminalkommissarien Alexander Malmsten, samt Julias moster, den kedjerökande kriminologiprofessorn Margareta Drake.

”Alltid i din skugga” är andra boken i deckarserien om Alex och Julia. Den utspelas i Södertälje på en fabrik och handlar om maktspel, illusioner och dödliga misstag.

Första boken ”Aldrig vid din sida” utspelas på Gotland och handlar om missförstånd, svek och dold historia.

Just nu arbetar jag på den tredje boken i serien, ”Bortom dig”, som även den utspelas i och omkring Södertälje.

 

Vad är roligast med skrivandet? Tänka ut en intrig, bygga karaktärer, skapa miljöer, eller annat?

Alla delar är roliga, så det är svårt att välja. Men jag tycker det är roligt att upptäcka nya miljöer och skapa på plats. För mig börjar historien ofta med platsen/miljön. Kanske luktar det speciellt, det är en spännande, farlig eller vacker plats, som gör att en idé dyker upp. Oftast ser jag en händelse som har utspelats på platsen eller en bild av en person. Något som gör att jag vill ha med miljön i min bok.

För det mesta kommer då också en karaktär till liv.  Och så frågorna: Vem? Varför? osv.

Det är nog det roligaste, att karaktärerna får liv och börjar berätta historien.

 

Jag är alltid nyfiken på författares arbetsplats. Hur ser den ut? Sitter du vid ett skrivbord, skriver på caféer, köksbordet? Är det stökigt eller har du ordning och reda kring dig?

Jag sitter oftast hemma och skriver, vid skrivbordet eller köksbordet. Jag har nog ganska stökigt runt mig, eftersom jag behöver stor yta där jag brer ut manus och post-it lappar. När jag gör research har jag alltid med mig en anteckningsbok så jag kan fånga upp  tankar och idéer som dyker upp.

 

Vad har du för tips till våra läsare med författardrömmar?

Läs mycket. Både bra och mindre bra böcker, olika genrer om du vill. Låt lusten styra. En bra bok läser jag flera gånger – första gången rycks jag oftast bara med och funderar sedan hur tusan författaren gjorde. Då läser jag igen. Och igen. Varje gång jag läser om boken upptäcker jag nya sätt att berätta en historia och lär mig mer om hantverket.

Skriv mycket. Inte bara då och då, utan avsätt tid för ditt skrivande, tex lördag förmiddagar, eller vad som passar dig. Efter ett tag lär sig hjärnan att det är dags att skriva en viss tid och dag, och det går lättare.

Sätt upp mål och delmål. Det kan vara ett visst antal ord per vecka du ska ha skrivit eller ett datum då du ska ha ett första utkast klart.

När du är klar med manuset, be vana läsare i din närhet att läsa igenom ditt manus. Be om ärlig, konstruktiv kritik som hjälper dig hitta styrkor och svagheter så du kan arbeta vidare med boken. Känner du inte någon sådan person så finns det lektörer att anlita.

Det kräver mycket vilja, engagemang och tid för att få ett manus klart. Kämpa på!

 

Nämn tre romaner du tycker våra läsare ska läsa (utöver dina egna).

Jag läser väldigt varierat – relationsromaner, spänningsromaner, facklitteratur, deckare (då främst traditionella pusseldeckare), så det blir svårt…

Klassisk pusseldeckare:  ”Och så var de bara en” av Agatha Christie

Action och spänning: Lee Childs böcker om Jack Reacher t ex ”Dold Identitet”

Psykologisk thriller: ”Lida” av Stephen King

 

Att läsa med barn:

Yngre barn – ”Lassemajas Detektivbyrå” av Martin Widmark och Helena Willis.

Äldre barn – ”PAX-serien” av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson, illustratör.

 

Stort tack till Märta för att hon ställt upp och svarat på våra frågor! Om du är intresserad av att veta mer om Märta så varför inte surfa in på hennes sajt!…

Hon finns även på Facebook och på Instagram (@martaholmerin)