Intervju med Henning Mankell

Välkommen till Deckarhuset, Henning Mankell!

Vill du berätta lite om hur du inspirerades att börja skriva!

Min far var en bildad man som alltid uppmuntrade till läsning, så jag läste mycket. Jag hade en vild fantasi och lärde mig snart att fantasin kunde verka både som ett instrument för kreativitet och för överlevnad. Och jag tror att det är där jag är som bäst, när fantasins krafter får samma värde som verkligheten. Det var min farmor som lärde mig att skriva. Jag var då sex år och jag minns fortfarande den otroliga känslan av att kunna forma en mening, att kunna berätta en historia. Det första jag skrev var en sammanfattning av Robinson Crusoe. Den var en sida lång. Dessvärre har jag den inte kvar, men det var i det ögonblicket jag blev författare.

Du skriver i olika genrer – skiljer det sig något i själva hantverket?

Kanske är uttrycket något annorlunda, men jag gillar egentligen inte att göra genrebestämningar. När jag skriver försöker jag alltid beskriva, och bättre förstå den verklighet jag lever i, oberoende av litterärt uttryck.

Hur ser du på populariteten hos genren kriminallitteratur bland läsare, kontra motståndet mot genren hos många kritiker?

Kriminallitteratur har lästs och älskats av sina läsare i alla tider. Kriminalromanen är en av litteraturens äldsta traditioner. Kritikerna har tvingats mjukna på senare tid, och förhoppningsvis kommer de fortsätta i den riktningen.

Läs mer…

5 Kommentarer

 1. Starkt jobbat Mi! (som vanligt)

  Tack Henning Mankell!

  Anmäl!

  23 mars 2009 8:49

 2. Ja, Mis intervjuer är guldkorn här i husen 🙂 och vad kul det är att så många låter sig intervjuas!

  Anmäl!

  23 mars 2009 10:20

  Maria

 3. Stabilt med en intervju av herr Mankell!

  Anmäl!

  23 mars 2009 13:19

 4. Vi har tur med urtrevliga författare, och känner oss hedrade att så många vill ta sig tid!

  Anmäl!

  23 mars 2009 13:32

  Mi

  Mi

 5. Mi: Ja verkligen!!! 🙂

  Anmäl!

  23 mars 2009 14:18