Intervju med Hans-Olov Öberg

I dag gör vi ett besök på Kalla Kulor förlag för att träffa författaren Hans-Olov Öberg som just nu är aktuell med Djävulens tonsteg.

 

Så hur kommer det sig då att Hans-Olov blev författare? Han berättar att intresset för det skriva ordet började tidigt. Han lärde sig läsa redan som treåring.

 

– Granntjejen som var sex år höll på att lära sig läsa och jag satt bredvid och råkade lära mig samtidigt.

 

Redan under lågstadiet började Hans-Olov att skriva romaner, närmare bestämt riddarromaner.

 

– Men de var inte särskilt bra, tillägger han snabbt.

 

Ett par år senare började han och en kompis att byta egenproducerade detektivberättelser med varandra.

– Historierna lutade åt det humoristiska och kioskdeckarparodierande hållet men det var en början. Mitt första riktiga manus skrev jag medan jag var pappaledig, men det ville tack och lov, såhär i efterhand, ingen publicera.

 

Hans-Olov fick dock mycket feedback på sitt manus. Han fick höra att han skrev både roligt och lättläst, men att han behövde lära sig att strukturera upp en historia. Det slutade med att han hoppade på en kurs på Skrivakademin där en av hans kurskompisar blev den då okända Åsa Larsson (!).

Efter skrivkursen släppte det rejält och Djävulens tonsteg är hans åttonde deckare!

 

Vad fick dig att börja skriva på just Djävulens tonsteg?

 

-Jag gillar att måla upp miljöer och sedan lägga upp ett scenario som passar miljön och det var så det började med Djävulens tonsteg, jag hade miljön och fick sedan sätta mig ner och tänka ut ett scenario… Vem skulle vilja mörda en gosskörssopran?…

 

Svaret på varför någon skulle vilja mörda den unga sopranen kan vi självklart inte avslöja här men inspirationen till ”anledningen” är hämtad från verkligheten och författarens barndom, även om den då inte ledde till något mord.

 

På frågan om han kan beskriva sitt författande med fem ord så svarar Hans-Olov efter en kort paus: Tempo, närvaro, passion, ondska och auktoritetsproblem och efter lite eftertanke tillägger han:

 

-jag skulle vilja byta ut passion mot formuleringspassion!

  

Med detta tackar vi Hans-Olov Öberg och önskar honom lycka till med den nya boken (som verkligen är en thriller ni inte borde missa!)

Djävulens tonsteg är den första delen i trilogin om Benny Modigh och Elias Fagervik Kommande delar utspelas i 80- respektive 90-tal.

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.