intervju med Björn Hellberg

Björn Hellberg är författare till en mängd böcker, såväl faktaböcker som skönlitteratur, och framförallt deckare. Hellbergs problemlösare heter Sten Wall och han lever och verkar i Staden. Även Björn och hans fru Inger bor faktiskt i Staden. I Hellborgen…

Har du sett tv-programmet På Spåret har du sett Björn där också. Som enväldig domare.

Nu vill jag gärna veta vilken den gemensamma nämnaren mellan dig, Mozart och Napoleon är!

Ja, det är godsaker, det. Det är faktiskt rätt smickrande att man kan gå och smaka på sig själv! Jag har fått en liten chokladpralin tillägnad mig, en Hellbergare som en chokladbutik här i Laholm har tagit fram. Jag fick själv bestämma smaken, det blev punch.

Du har tagit livet av drygt 50 människor, du. Är det någon av dessa som du ömmar speciellt för?

Jag har hållit på väldigt länge så det har blivit några mördade och några mördare, jag fick mina första refuseringar redan 1960-61, faktiskt.

Man känner alltid med dem som mördats, men jag tänker nu istället på en man som skrev ett rätt så förgrymmat brev till mig och klagade för jag hade använt samma namn som hans på en av mördarna i mina böcker, och nu gick folk och tittade snett på honom och trodde han var mördare! Fast jag skrev tillbaka och tröstade honom lite, och påpekade att namnet stavades en aning annorlunda!

Läs resten av intervjun…

4 Kommentarer

 1. Någon som har läst Hellbergs deckare får gärna tipsa om var man ska börja. Jag såg att “Hedersmord” låg på bokustoppen för pocket nu. Är det en bok i serigen om Sten Wall och ska man helst börja läsa serien från början. Vilken ska man börja med då? Jag är lite stel på så sätt, vill helst läsa serier kronologiskt – om det går.

  Anmäl!

  04 mars 2009 12:22

 2. Jag undrar detsamma, och hur många om Sten Wall har han förresten skrivit ? Bra intervju!

  Anmäl!

  04 mars 2009 12:59

  maria

 3. Gråt i mörker, från 1988 är den första med Sten Wall i huvudrollen. Han skriver inte så dumt, den gode Hellberg!!

  Anmäl!

  04 mars 2009 13:07

  Mi

  Mi

 4. Den sjuttonde boken kommer i sommar!

  Anmäl!

  05 mars 2009 11:10

  Mi

  Mi