Ingrid Hedströms serie om Villette

Ingrid Hedström

är en journalist på Dagens Nyheter som tidigare har arbetat i Europa. Vad passar då bättre än att skriva en deckarserie som är förlagt i den fiktiva staden Villette som ligger någonstans i Belgien. Huvudkaraktären är Martine Poirot som arbetar som undersökningsdomare i Villette. Martine är gift med svenska Thomas (halvsvensk) som är historiker. Första boken Flickorna i Villette kom 2008 och belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris. Uppföljaren Lärarinnan i Villette nominerades till årets deckare 2009. 

Stil

Jag gillar serien för att den har en kontinental känsla och sköna karaktärer. Serien utspelar sig lite oväntat under 1990-talet vilket ger mig en härligt nostalgisk känsla. Morden har ofta politiska och historiska kopplingar.
.

Under jorden i Villette

är den tredje boken i serien. I lasten på ett lastfartyg hittar man en mördad journalist. Journalisten undersökte en stor industriman och en gruvolycka på 1950-talet.
Av de fyra böckerna tyckte jag nog den här var svagast. Det betyder dock inte att det är en dålig bok. Hedström har en hög lägsta nivå och gillade man de två första ska man definitivt läsa den här.

Blodröd måne över Villette

Mi har tidigare recenserat den här boken som inte föll henne i smaken men som passade mig finfint. Boken, som är nummer fyra i serien,  har kopplingar till 2:a världskriget och man får följa en personlig tragedi i Martines liv. Det känns som om Hedström ger sin huvudkaraktär lite mer djup.  Dessutom flörtar Ingrid Hedström med Agatha Christies Mordet på Orientexpressen….om än i en mindre ehm… glamourös version. Med tanke på detta i kombination med Martines efternamn gissar jag att Hedström är ett stort Christie-fan.

Norrlands Hawaii

På denna ö (Alnön som ligger utanför Sundsvall) spenderade vi en vecka med att sola, bada, grilla och åka med Örnen som är en fin gammal restaurerad fiskebåt som rymmer sambons hela familj. Finns det något bättre ställe att läsa en bok på? Jag tror jag hann med halva boken under en dagstur.

Detta inlägg är publicerat under Böcker av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.