Inblick – The English Bookshop

Deckarhuset välkomnar Jan från The English Bookshop till denna inblick.


Berätta kort om ert företag, var ni finns och vad ni gör.

The English Bookshop är skandinaviens enda engelskspråkigt inriktade bokhandel. Vi finns i Uppsala vid stadsbiblioteket och i Stockholm i Gamla Stan. Filosofin kring sortimentet har alltid varit att sälja sånt man läser med passion, inte för att man måste. Så det är mycket skönlitteratur men även en hel del populärvetenskap/historia/biografier/politik.


.

Hur kommer det sig att du/ni startade en engelsk bokaffär?
1994 träffade jag min kollega Christer som då jobbade på en stor bokhandel. Vi började prata om idén som han länge burit på och eftersom vi hade kontakterna och trodde på konceptet startade vi uppsalabutiken hösten 1995.


.
Hur stor del av ert utbud är deckare/kriminal/spänningslitteratur?
20-25% faller nog under denna rubrik.

Vilka deckare sålde bäst hos er under Januari 2010 (Top 3)
Hm. Kanske Peter Robinsons nya novellsamling i pocket, och skotskan Karen Campbells andra bok After the Fire och Stuart Nevilles debut The Twelve. Rekommendationer väger tungt hos oss.

.

Hur väljer ni ut vilka böcker ni ska köpa in i den här genren?
Det mesta väljer jag ut, dels genom allmän kunskap om och intresse för genren, dels genom att de brittiska och amerikanska förlagen kommer och hälsar på oss några gånger om året för att gå igenom sin utgivning, dels för att jag har byggt upp ett brett kontaktnät bland engelskspråkiga deckarförfattare under åren. Mycket är det min smak som styr, i kombination med kundernas smak.

.

Vad har du och dina kollegor för utbildning?
Vi är akademiker både jag och min kollega, fast med olika inriktning. Han har läst litteratur, jag medie- och kommunikationsvetenskap. Vår personal har akademisk utbildning, också lite olika.

Kan du lista dina Top 10 favorit deckare på engelska som du anser att vi måste läsa innan vi dör?
Nej det är svårt. Men ett försök.

James Crumley – The Last Good Kiss
Kent Harrington – Red Jungle
Ken Bruen – The Guards
Craig Holden – Four Corners of the Night
Kem Nunn – Tijuana Straits
Kent Anderson – Night Dogs
Karen Campbell – After the Fire
Rennie Airth – River of Darkness
Dennis Lehane – Mystic River
Peter Temple – The Broken Shore
Don Winslow – The Power of the Dog
Terrill Lankford – Shooters
Vilken utländsk deckarförfattare är mest överskattad/underskattad
Det är också en svår fråga, det beror på vem som gör ’skattandet’. Det finns ju en kommersiell aspekt: vem säljer mest/minst, men det är ju inte nödvändigt en reflektion av hur underskattad eller överskattad en författare är. Generellt tycker jag personligen minst om de riktigt stora namnen som skriver en ny bok eller fler varje år är. Fast det handlar ju om smak.

.

Vad skulle du kunna rekommendera om jag efterfrågade en kinesisk eller japansk deckare?
Det finns en lysande deckare om en kinesisk polis som kommer till England och letar efter sin försvunna dotter. Men den är ju skriven av en engelsman… Jag tycker att deckaren är en utmärkt ingång till ett samhälle, ofta tas problematik upp som belyser samhället på ett sätt som mainstreamlitteratur kanske inte gör. Men på rak arm skulle jag väl nämna Xialong från Kina och kanske Takagi och Kirino från Japan.

.

Varför ska man läsa böcker på engelska och inte svenska?
Två anledningar egentligen: det är alltid bättre att läsa på orginalspråk om man kan eftersom översättningar är ett filter mellan texten och läsaren. Sen är just engelska ett så fantastiskt rikt språk med så mycket nyanser och så många kompetenta översättare så man kan gott läsa all litteratur man inte kan läsa på orginalspråk på engelska.

.

Vad läser du just nu?
En ny bok av en favorit: David Corbetts fantastiska politiska thriller Do They Know I’m Running, om centralamerika/mexico och gränsen till USA.  Men också om Irak och USA och om fördomar vi har inom oss. Läs!

.

Vi på Deckarhuset tackar Jan och The English Bookshop för denna inblick!


Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.