I Sherlock Holmes sällskap

6 januari. Säger det datumet er något? Ganska intetsägande, måste jag medge. Om man nu inte rör sig i sherlockianska kretsar, för då är 6 januari ett mycket väsentligt datum. Det är nämligen Sherlock Holmes födelsedag!

Tack vare det datumet (som egentligen aldrig nämns som Sherlock Holmes födelsedag i någon av berättelserna, men det är en annan historia) så träffas runt denna tidpunkt en mängd sällskap runt om i världen och hedrar sin favoritdetektiv. I Sverige heter det största Sherlock Holmes sällskapet The Baskerville Hall Club. Föreningen har ett 60-tal medlemmar och passande nog så hade de sitt årsmöte nu i lördags. Må hända är jag en smula jävig, eftersom jag råkar vara ordförande för detta sällskap, men årsmöten med The Baskerville Hall Club (BHC) brukar alltid vara trevlig att deltaga på, så även i år. Det anordnas kluriga tävlingar, äts god middag, minglas, diskuteras och så hålls det även en bokauktion.

I USA är de lite mer ambitiösa och nöjer sig inte med bara ett möte utan där arrangeras det en hel helg med aktiviteter. Bakom detta står det eminenta sällskapet The Baker Street Irregulars. I år småstartade de redan på onsdagen 7 januari för att sedan fortsätta under torsdagen med flera olika aktiviteter. Den stora middagen ägde rum på fredagen och den får man endast medverka på om man fått en särskild inbjudan.

Ja Sherlock Holmes värld kan kanske tyckas lite märklig men den är riktigt trevlig. Några bra sidor att besöka är sherlockholmes.se och sherlockian.net. Vill man veta mer om BHC kan man kika på deras hemsida Gör det, vetja!