Hitchcock-kvälllar i sommar

Man missar lite när man har semester. Därför har jag missat att SVT har Hitchcock-kvällar på fredagar under sommaren. 6 filmer visas plus filmen Hitchcock från 2012 som är en kärlekshistoria mellan Hitchcock och hans fru.

Jag tycker att det hade varit bättre om de visat filmerna under ruggiga höst/vinterkvällar men men. Väl värda att se är de i alla fall!

Nedan får ni lite smakprov på filmerna. Gillar hur Hitchcock ofta låter en Voice-over eller huvudrollsinnehavare (ofta James Stewart) ”berätta” om filmen i trailerna. Notera också att Hitchcocks filmer nästan alltid baseras på litterära verk. En del av filmerna finns också i fullformat på Youtube om inte SVTs tider passar.

 

Mannen som visste för mycket (1956) – Visas fredag 31 juli 21.45

Hitchcock spelade in den här filmen redan 1934 men han gjorde en del ändringar. Hitchcocks favorit James Stewart  har återigen huvudrollen ihop med Doris Day. Titeln kommer från G.K Chesterton titel till en samling noveller men intrigen har ingenting med någon av novellerna i boken att göra.

 

 

En studie i brott (Vertigo 1958) – Visas fredag 7 augusti 21.45

En av mina favoriter av Hitchcock. Baserad på en fransk kriminalroman från 1954 av Pierre Boileau och Pierre Ayraud.

 

 

Hitchcock (2012) – Visas fredag 14 augusti 21.45
Psycho (1960) – Visas fredag 14 augusti 23.25

Hitchcock-sommaren avslutas med en dramafilm om Hitchcock, med Anthony Hopkins och Helen Mirren i huvudrollerna, följt av Hitchcocks mest kända film – Psycho som är baserad på en spänningsroman av Robert Bloch från 1959. Fortfarande läskig med ett av världens mest läskiga och kända ljud i duschscenen…

 

 

 

Repet (1948) – Redan visats

Filmen är baserad på en pjäs av Patrick Hamilton som i sin tur löst baserade pjäsen på ett verkligt mordfall Leopold & Loeb, två unga män som 1924 mördade än 14-årig pojke ”Det perfekta brottet” för att visa deras överlägsna intelligens. Inte min favorit-Hitchcock men obehagligt tema och mördare.

 

 

Fönstret åt gården (Rear Window 1954) – Redan visats

Baserad på en novell av Cornell Woolrich 1942. Idag känns inte filmen superspännande men det är många filmer som i efterhand har tagit efter temat. Bakgården är spektakulär eftersom Hitchcock lät bygga hela bakgården som en gigantisk kuliss med tre sidor där skådespelare agerar ”live” samtidigt. Grace Kelly visar upp ett antal vackra kreationer i filmen och man förstår hur hon kunde bli en filmikon. Det mesta av ljudet, inklusive musiken. Soundtracket innehåller en rad kända 50-talslåtar som t.ex varianter av That´s amore och Mona Lisa.

 

 

Frenzy (1972) – Redan visats

En av Hitchocks sista filmer och en av 3 som utspelar sig i England. Jag föredrar filmerna fram till 60-talet. 70-talet passar på något sätt inte Hitchcocks anda… gillar den gammeldagsa känslan. Många kritiker däremot tycker att den här är en av de bästa av Hitcocks filmer. Baserad på romanen Goodbye Piccadilly, Farewell Leicester Square av Arthur La Bern.

 

 

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.